Son yıllarda çocuklarda yağlı karaciğer hastalığını sık bir şekilde görmeye başladıklarını ifade eden Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Profesör Doktor Fulya Günşar gündemde yer aldı. Bunun gerçekten üzücü bir durum olduğunu ifade eden Günşar hareketsizlik ve beslenme düzeninin bu durumun en önemli nedeni olduğunu açıkladı. Sık bir şekilde görülmekte olan karaciğer hastalıkları ve bu hastalıklar için yeni tedavi yöntemleri ile ilgili bilgi paylaşımlarında bulunan uzmanlar isimlerinden söz ettirdi. Bebeklik dönemi aşılama programı sayesinde Türkiye'de giderek Hepatit B'nin azaldığını belirten Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Günşar toplumda sık görüldüğünü de ifade etti.

Gülşah genel olarak belirti göstermeden ilerleyen Hepatit B'ye karşı toplumu bilgilendirmenin önemine dikkat çekti ve sağlık gündeminde adından söz ettirdi. İleri aşamaya gelmeden Hepatit B ile Hepatit C hastalıklarının tedavi edildiği zaman çok iyi sonuçlar elde edildiği noktasına da vurgu yapıldı.

Erkeklerde Sertleşme Sorunu: Nedenleri, İstatistikler ve Çözüm Yolları Erkeklerde Sertleşme Sorunu: Nedenleri, İstatistikler ve Çözüm Yolları

Günşar, özellikle çocuklarda yağlı karaciğer hastalıklarında ciddi bir artış yaşandığına dikkat çekti ve obeziteye göndermede bulundu. Özellikle Avrupa'da obezite ve karaciğer hastalığı açısından Türkiye'nin ön sıralarda bulunduğu hatırlatıldı.

Türkiye'de yetişkin nüfusun %25- 40’ında şu anda yağlı karaciğer hastalığına sahip olduğunu açıklayan Günşar bunun ciddi bir oran olduğunu ifade etti. Bu sebeple kilo kontrolünde sağlıklı yaşama ve düzenli egzersize çok önem verilmesi gerektiği hatırlatıldı. Bununla beraber yağlı karaciğer hastalıklarının kanser ve siroz gibi ciddi rahatsızlıklara dönüşebildiği de belirtildi ve uzmanlar uyarıda bulundu.

Şeker ve karbonhidrattan uzak, sebze ve meyveden zengin bir beslenme düzeni ile karaciğer yağlanmasının önüne geçilebileceği yönünde bilgiler vatandaş ile paylaşıldı. Bununla beraber düzenli egzersiz yapmanın da çok faydalı olacağı anlatıldı. Çocukların geçmişe göre hareketsiz olduğu etkisi gibi sokaklarda oynamadığı açıklandı. Bunun yerine tablet başında ya da bilgisayar ile evde hareketsiz kalmaları sebebiyle hastalıklarında artış gösterdiği gözler önüne serildi.