Enflasyon Verileri ile Netleşen Emekli ve Memur Maaş Zamları: İşçi Emeklilerine %22,72, Memurlara %17,38 Zam Geliyor! Enflasyon Verileri ile Netleşen Emekli ve Memur Maaş Zamları: İşçi Emeklilerine %22,72, Memurlara %17,38 Zam Geliyor!

Dövizde kur korumalı mevduat için son dönemde piyasada dolar ihtiyacının artması ve döviz talebinin azaltılması adına çeşitli adımlar atılmaktadır. Seçim öncesi kurumsal döviz satışlarına kısıtlama getirilirken, 28 Mayıs'ta gerçekleştirilecek olan ikinci tur cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde yeni kararlar da peş peşe duyurulmaktadır.

Bloomberg haber ajansının bankacılık kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bankalar arası işlemlerde günlük döviz alım limitini düşürmüştür. Bankalararası piyasada alınabilecek döviz tutarı limitleri yaklaşık yüzde 25 oranında aşağı çekilmiştir. Seçimlerin hemen ardından ise döviz ve altın talebini azaltmak ve kur korumalı mevduata olan ilgiyi artırmak amacıyla yeni kararlar duyurulmuştur. Merkez Bankası, seçim sonrası ilk iş gününde kredi kartı ile nakit çekim ve kredi kartıyla kuyum ve döviz alımlarının önüne geçmek için önlemler almıştır. Ayrıca, dövizden Türk Lirasına dönüşümde gerçek kişiler için ek dönüşüm hedefi belirlenmiştir.

Haber24 haberine göre, bankacılık sektörü kaynakları, Merkez Bankası'nın bu adımlarla vatandaşları döviz ve altın alımından uzaklaştırarak kurumsal döviz satışlarına yönlendirmeyi hedeflediğini belirtmektedir. TL mevduat faizlerinin yüzde 40 seviyelerinde olduğu bir dönemde, dövizden TL'ye dönüşen kur korumalı mevduat faiz oranlarının da yüzde 50'ye çıkabileceğine dikkat çekilmektedir. Bankacılık sektörü kaynaklarından biri, Merkez Bankası'nın bankalara "İstediğiniz kadar yüksek faiz vermekten çekinmeyin" şeklinde bir mesaj ilettiğini ifade etmiştir.

Editör: Vural Pars