Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verilerine göre, memur maaşları ve emekli aylık zamları netleşmeye başladı. Mayıs ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte, 5 aylık enflasyon farkı üzerinden işçi emeklisi aylıkları en az yüzde 22,72 zam alacakken, memur maaşları ve memur emeklisi aylıkları ise en az yüzde 17,38 oranında zamlanacak.

İşçi Emeklisine En Az %22,72 Zam Geliyor!

TÜİK’in verilerine göre, SGK ve Bağ-Kur emeklileri ocak ayı için yüzde 6,70, şubat ayı için yüzde 4,53, mart ayı için yüzde 3,16, nisan ayı için yüzde 3,18 ve mayıs ayı için yüzde 3,37 oranında enflasyon farkını hak etti. Bu hesaplamalar neticesinde, işçi emeklilerinin 5 aylık enflasyon farkı yüzde 22,72 olarak belirlendi. Emekli aylıklarına yapılan zamlar 3 Temmuz’da açıklanacak haziran ayı enflasyon verisiyle birlikte netleşecek, ancak şimdiden işçi emeklileri için en az yüzde 22,72 zam kesinleşti.

Memur Maaşları ve Emekli Aylıkları En Az %17,38 Zamlanacak!

Memur maaşları ve memur emeklisi aylıkları ise toplu sözleşme ve enflasyon farkına göre hesaplanıyor. Haziran ayı itibarıyla memur maaşlarına ve memur emeklisi aylıklarına en az yüzde 17,38 zam yapılması öngörülüyor. Toplu sözleşme gereği, memur ve memur emeklilerinin ilk altı aydan doğacak enflasyon farkını almaları gerekiyor. Bu nedenle altı aylık enflasyonun yüzde 15'i aşan bölümü enflasyon farkı olarak maaşlara yansıyacak.

Merkez Bankası Tahminleri ve Zam Oranları

Memur ve Memur Emeklileri Temmuz'da Zam Bekliyor! Memur ve Memur Emeklileri Temmuz'da Zam Bekliyor!

Son yapılan Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, 6 aylık enflasyon yüzde 25,46 olarak hesaplanmıştı. Bu hesaplamalar temmuz ayında açıklanacak haziran ayı enflasyonuyla aynı doğrultuda olursa, emeklilerin alacağı zam oranı enflasyon farkına bağlı olarak yüzde 25,46 olacak. Geçen yıl emekliler, 2024 yılının ilk 6 aylık dönemi için yüzde 49,25 oranında zam almıştı.

Aziz Çelik’ten ‘Sıfır Zam’ Uyarısı

Çalışma Ekonomisi Uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, emekli aylığının en az enflasyon oranı kadar artmaması durumunda 4 milyona yakın emeklinin sıfır veya resmi enflasyonun altında zam alacağını belirtti. Çelik, temmuz ayında maaş ve emekli aylık artışlarında dikkate alınacak 6 aylık resmi enflasyon oranının yüzde 26-27 civarında olacağını ifade etti. Çelik’in açıklamalarına göre, işçi ve Bağ-Kur emeklileri için enflasyon oranında zam çantada keklik değil; zam kök aylıklara yapılacağı için, 10 bin TL’ye tamamlanan emekli aylığı en az enflasyon oranı kadar artmazsa 4 milyona yakın emekli sıfır veya resmi enflasyonun altında zamla karşı karşıya kalabilir.

Editör: Vural Pars