Ülke genelinde hane halkı artan enflasyon ve düşen lira ile mücadele ederken, Türkiye gelecek yıldan itibaren asgari ücretini yüzde 50 artırıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Perşembe günü televizyonda düzenlediği basın toplantısında, politika değişikliğinin son 50 yılın en yüksek asgari ücret artışını sağlayacağını söyleyerek duyuruyu yaptı.

Artış, Türkiye'nin aylık 2,826 liradan (182 $) asgari ücretini 4,250 liraya (275 $) itiyor ve yaklaşık 6 milyon işçiyi doğrudan etkileyecek.

Erdoğan, "Son dönemde döviz kurundaki dalgalanmalar ve fahiş fiyat artışları ile ortaya çıkan belirsizliğe bir an önce son vermekte kararlıyız" dedi. Kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla, işçisiyle işvereniyle bu milletin geleceğini biz belirleyeceğiz” dedi.

Erdoğan ayrıca hükümetin asgari ücret üzerinden gelir ve damga vergisini kaldıracağını söyledi.

Türklerin ekonomik servetleri, bu yıl yükselen enflasyon ve Türk parasının Ocak ayının başından bu yana ABD doları karşısında değerinin yarısından fazlasını kaybetmesine neden olan bir lira çöküşüyle ​​alt üst oldu.

Ülkenin resmi enflasyon oranı geçen ay yüzde 21'i aştı - Türkiye'nin merkez bankası tarafından belirlenen hedef oranın dört katından fazla. Ancak Türkiye'deki siyasi muhalefet üyeleri ve bazı ekonomistler, resmi oranın gerçek fiyat artış oranını muhtemelen olduğundan az gösterdiğini söylüyorlar.

Kırıkkale Üniversitesi ekonometri profesörü Harun Öztürkler, El Cezire'ye verdiği demeçte, "[Bağımsız enflasyon araştırma grubuna] göre ENAG enflasyonu yüzde 60 civarında, yani asgari ücretteki bu artış yaklaşık olarak enflasyonu karşılıyor." Ayrıca, yeni asgari ücretin, işçi gruplarının öne sürdüğü diğer önemli geçim maliyeti göstergelerinin hala altında olduğunu kaydetti.

Türk Merkez Bankası'nın faiz oranlarını tam bir yüzde puan indirerek yüzde 14'e indirmesinin ardından Perşembe günü lira tüm zamanların en düşük seviyesine geriledi - Eylül ayından bu yana yaptığı beşinci indirim.

İşadamı Arkın Koçoğlu'ndan Ali Çakıcı'ya ziyaret İşadamı Arkın Koçoğlu'ndan Ali Çakıcı'ya ziyaret

Yükselen enflasyon karşısında faiz oranlarını düşürmek ana akım ekonomiye aykırıdır çünkü borçlanma maliyetlerini düşürmek tipik olarak bir para biriminin değerini düşürür.

Ancak Erdoğan, daha düşük faiz oranlarının enflasyonla mücadele edeceği, ekonomik büyümeyi artıracağı, ihracatı güçlendireceği ve istihdam yaratacağı konusunda ısrar ediyor. Son iki yılda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) üç başkanını görevden aldı. Ayrıca yabancıların ve onların yerli müttefiklerinin Türkiye ekonomisini sabote ettiğinde ısrar ediyor.

Capital Economics'in kıdemli yükselen piyasa ekonomisti Jason Tuvey Perşembe günü müşterilerine notunda, "Başkan Erdoğan, enflasyonu düşürmek için daha düşük faiz oranlarına ihtiyaç olduğu şeklindeki alışılmışın dışında görüşünü test etmesi için yoğun bir şekilde temizlenen TCMB'ye dikte etmeye devam etti" dedi. “Para birimi 1995'ten bu yana en kötü yıllık performansına doğru ilerliyor!”