Washington'a göre, Rusya son haftalarda Ukrayna sınırında ve ilhak edilen Kırım'da 100.000'den fazla Rus askerini yığdı.

Bu, Kiev'de ve Batı'da Kremlin'in komşusu ve Moskova'nın siyasi yörüngesinden ayrılmayı seçen eski eyaletiyle yeni bir savaş başlatabileceğine dair korkuları körükledi.

Bu ayın başlarında, üst düzey bir Ukraynalı askeri uzman El Cezire'ye Rusya'nın Ukrayna'yı Ocak ayı gibi erken bir tarihte işgal ederek “kısa ve muzaffer” bir savaş başlatabileceğini söyledi.

Ancak Rusya bir işgal planladığını reddediyor. Moskova, Rus birliklerini istediği yere gönderebileceğini ve herhangi bir eyleminin savunma amaçlı olduğunu söylüyor. Başkan Vladimir Putin de dahil olmak üzere Rus yetkililer, NATO'yu doğuya doğru genişlemeye karşı uyardılar.

Peki, yedi yılı aşkın süredir devam eden çatışmanın temelinde ne var?

Webtures'dan Yenilikçi Hamle: Dijital Strateji ve Yapay Zeka Danışmanlığı Alanında Büyük İşbirlikleri Webtures'dan Yenilikçi Hamle: Dijital Strateji ve Yapay Zeka Danışmanlığı Alanında Büyük İşbirlikleri

Şimdi Ukrayna, Rusya ve komşu Belarus, Dinyeper Nehri kıyısında, neredeyse 1.200 yıl önce Doğu Avrupa'nın büyük bir bölümünü içeren bir ortaçağ süper gücü olan Kievan Rus'ta doğdu.

Ancak Ruslar ve Ukraynalılar dilsel, tarihsel ve en önemlisi politik olarak yollarını ayırdı.

Ancak Putin, defalarca Rusların ve Ukraynalıların, komşu Belarus'u da içeren “Rus medeniyetinin” bir parçası olan “tek halk” olduğunu iddia etti. Ukraynalılar iddialarını reddediyor.

Ukrayna, 2005 ve 2014 yıllarında, Rusya'nın üstünlüğünü reddeden ve Avrupa Birliği ve NATO'ya katılmak için bir yol arayan iki devrim yaşadı. Putin, sınırlarının yakınında NATO üsleri olasılığından özellikle öfkeli ve Ukrayna'nın ABD liderliğindeki transatlantik ittifaka katılmasının kırmızı bir çizginin aşıldığını işaretleyeceğini söylüyor.

Aylarca süren protestoların sonunda Moskova yanlısı Ukrayna cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'i devirdiğini gören Ukrayna'nın 2014 Onur Devrimi'nden sonra Putin, Kırım'ı ilhak etmek ve güneydoğudaki Donetsk ve Luhansk illerindeki ayrılıkçıları desteklemek için iktidar boşluğunu kullandı.

İsyancılar, ölüm cezasının iade edildiği iki otoriter, ekonomik olarak zayıf “Halk Cumhuriyetleri” oluşturdular. Muhaliflerin işkence gördüğü ve idam edildiği düzinelerce toplama kampı işlettiler.

Donetsk Devlet Üniversitesi'nden Profesör Ihor Kozlovski, toplama kamplarında ve hapishanelerde yaklaşık 700 gün geçirdi ve Putin'in "Rus medeniyeti" hakkındaki iddialarını kendisine anlatan ayrılıkçılar ve Rus subaylar tarafından işkence gördüğünü söyledi.

“Subay bana, 'Uluslar yok, medeniyetler var ve Rus dünyası bir medeniyettir ve onun bir parçası olan herkes için, ona ne derseniz deyin, Tatar veya Ukraynalı, siz yok'" dedi Al Jazeera'ya. Savaş - ve ayrılıkçıların muhaliflerini kötüye kullanma ve “cumhuriyet” ekonomilerini kötü yönetme biçimleri, Ukrayna'daki Rus yanlısı duyguları soğuttu.

Bir hak gözlemcisi olan Norveç Helsinki Komitesi'nin kıdemli politika danışmanı Ivar Dale, Al Jazeera'ya verdiği demeçte, "Paradoksal olarak Rusya, bazı Rus politikacıların gerçekten var olmadığını iddia ettiği Ukrayna ulus duygusunu güçlendirmeye yardımcı oluyor" dedi.

Çatışma, Avrupa'nın en sıcak savaşına dönüştü. 13.000'den fazla insanı öldürdü ve milyonlarca insanı yerinden etti. 2014 yılında, isyancıların Rus “danışmanları” ve silahları varken, Ukrayna ordusu yetersiz donanımlı ve morali bozuktu.

Ancak bu günlerde Ukraynalılar askeri ve ahlaki olarak çok daha güçlü ve ayrılıkçıları püskürtmeye yardım eden binlerce gönüllü bunu tekrar yapmaya hazır. 2014 yılında ayrılıkçılarla savaşmak için gönüllü olan ve 14 ayını cephede geçiren Roman Nabozhniak, El Cezire'ye verdiği demeçte, "Bir gazisi olarak, işgal durumunda Ukrayna'yı savunmak için orduya yeniden katılmaya her zaman hazırım" dedi.