Katar'daki temyiz mahkemesi, eski bir 2022 FIFA Dünya Kupası yetkilisine rüşvet ve fonları kötüye kullanmaktan verilen suçlu kararı onayladı, ancak hapis cezasını beş yıldan üç yıla indirdi.

Gelecek yılki Dünya Kupası'nı teslim eden organ olan Teslimat ve Miras Yüksek Komitesi'nde (SC) eski bir medya yöneticisi olan Abdullah Ibhais, 2019'da tutuklandı ve Nisan 2021'de beş yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Temyiz için serbest bırakıldı, ancak adını temize çıkarmak ve “adil yargılanma talep etmek” için “son çare olarak” açlık grevine başlamadan önce geçen ay tekrar tutuklandı.

Ürdün vatandaşı olan Ibhais, Ağustos 2019'da greve giden göçmen işçiler lehine konuştuğu için hedef alındığını iddia etti. Ancak YK bu iddiaları reddetti ve onları “gülünç, karalayıcı ve kesinlikle yanlış” olarak nitelendirdi.

Katarlı bir yetkili, Çarşamba günkü temyiz duruşmasının ardından El Cezire'ye gönderilen bir açıklamada, "Devlet fonlarının kötüye kullanılması Katar'da ciddi bir suçtur ve bu mahkemenin kararına yansır" dedi.

"Bay Ibhais'in davası tüm uygun yasal prosedürleri ve protokolleri takip etti. Bay Ibhais, devlet tarafından finanse edilen bir satın alma sürecinin sonucunu etkilemek için rüşvet talep ettiği için aleyhine çok sayıda güçlü ve güvenilir kanıtın dikkatli bir şekilde incelenmesinin ardından mahkum edildi.”

İbhais'in kardeşi Ziyad, El Cezire'ye, ailenin "Katar'ın sözde hukuk sistemine çok az inancımız olmasına rağmen temyiz etmeyi planladığını" söyledi.

Hakim Çarşamba günü suçlu kararını onadığında Ibhais mahkemede yoktu.

Ailesi El Cezire'ye yaptığı açıklamada, İbhais'in yokluğunun “Abdullah'ı vücudunda görülen açlık grevinin etkileriyle görülmekten mahrum bırakmak anlamına geldiğini… bu, Abdullah'ı sürekli susturma girişimlerinin bir parçası” dedi.

Kadem Ekşi pazar tezgahına geçti, ıspanak sattı Kadem Ekşi pazar tezgahına geçti, ıspanak sattı

SC'nin iç soruşturması

2019 yılında YK, “YK adına sosyal medya platformlarının yönetimine ilişkin bir sözleşmenin verilmesine ilişkin ihalede üçüncü taraf bir katılımcıdan” şikayetin alınmasının ardından soruşturmayı başlatmıştı.

SC açıklamasında, “Şikayet sesli ve görsel belgesel kanıtlarla desteklendi” dedi. SC yetkilileri Al Jazeera'ya, soruşturmanın ardından “bir dizi SC çalışanına yazılı uyarı verildiğini”, Ibhais de dahil olmak üzere ikisinin askıya alındığını söyledi.

Ibhais'in ailesi, mahkeme duruşmalarında ne herhangi bir delil ne de iç soruşturmanın sunulmadığını iddia ederek, daha önce kendisine yöneltilen belgeleri ve suçlamaları görme taleplerinin defalarca reddedildiğini de sözlerine ekledi.

Ancak YK, kanıt ve belgelerin “ileri soruşturma için ilgili kamu makamlarına” teslim edildiğini ve bunun da “YK’nın davaya müdahil olmasının sona erdiği” aşamayı işaret ettiğini söyledi.