İstanbul'da Hayat Pahalılığı Hızla Artıyor: İnsanlar Gece Aç Yatağa Giriyor İstanbul'da Hayat Pahalılığı Hızla Artıyor: İnsanlar Gece Aç Yatağa Giriyor

Türkiye'de ekonomik kriz nedeniyle vatandaşların büyük bir çoğunluğu, ocak ayında yapılan zamların eridiğini ve gıda fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle temmuz ayındaki zamı merakla bekliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasına göre, asgari ücret, emekli maaşı ve memur maaşlarına temmuz ayında peş peşe zam yapılacak. Konuyla ilgili olarak, sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun tarafından yapılan açıklama, en düşük emekli maaşının 10 bin TL, asgari ücretin ise 12.500 TL olacağını belirtti.

En düşük emekli aylığı için Twitter üzerinden yapılan açıklamada, “En düşük emekli aylığı 1 Temmuz'da 10.000₺ olur! Çok baskı olursa asgari ücrete yakın olur” ifadeleri kullanıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret konusunda önemli bir açıklama yaparak, yapılacak zammın alım gücünü koruyacak şekilde gerçekleştirileceğini belirtti. Ayrıca, asgari ücretten 1,5 yıldır vergi alınmadığını ve temmuzda reel alım gücünün korunacağını söyledi.

İşçilerin Zamlı Maaşları Ne Zaman Yatırılacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın canlı yayında yaptığı açıklamada, 700 bin kamu işçisine yüzde 45 zam yapıldığı ve en düşük işçi maaşının artık 15 bin TL olduğu duyuruldu. En düşük maaş üzerindeki zam oranı yüzde 107 olarak açıklanırken, en düşük ücret ise 15.500 TL'yi geçti. İşçiler aldıkları zammı sevinirken, zamlı maaşların ne zaman yatırılacağı merak konusu oldu. Son haberlere göre, sözleşmesi 1 Ocak 2023 tarihinde başlayan çalışanlar, 4 aylık maaş farkını alacaklar. Farkların ödeme zamanı ise çalışanların işe başlama tarihine göre sırayla yapılacak.

Toplu iş sözleşmesinde prim maddesi olmayan işyerleri için aylık yüzde 4-6 arasında iş prim ödemesi yapılacak. Şehit ailesi ve terör mağdurlarına da yüzde 10'luk fazladan zam verileceği belirtildi. Gece çalışan işçiler yüzde 8 oranında ek zam alacaklar.

Editör: Vural Pars