Bağ-Kur Sigortalılarına Sevindirici Haber Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 milyon Bağ-Kur sigortalısına müjdeli bir haber verdi. Prim eşitliği düzenlemesiyle birlikte, esnafın 5 yıl daha erken emekli olmasının önü açıldı. 7200 prim günüyle erken emekli olabilecek olan Bağ-Kur sigortalıları için erken emeklilik kapıları sonunda açılmış durumda. Peki, 5 yıl erken emeklilik için hangi şartlar gerekiyor?

Kimler 5 Yıl Erken Emekli Olabilir?

Kuaförler, manavlar, bakkallar, tesisatçılar, pazarcılar, marangozlar, terziler gibi küçük esnaf gruplarına ek olarak, kendi hesabına çalışan doktorlar, eczacılar, avukatlar gibi meslek grupları ve isteğe bağlı sigorta primi ödeyenler de erken emeklilikten yararlanabilecekler. Düzenlemenin kapsamı, yapılacak yasal düzenlemeyle belirlenecektir.

Prim Gün Şartı Nasıl Değişecek?

Düzenleme ile birlikte Bağ-Kur sigortalılarının tam emeklilik için gereken prim gün sayısı 7200'e çekilecek. Bu düzenleme sayesinde küçük esnaf, emeklilik için 1800 gün daha az prim ödeyecekler. Ayrıca, kısmi emeklilikten yararlanan Bağ-Kur sigortalıları için de indirim söz konusu olabilir. Bu durumda, kısmi emeklilik için gereken prim gün sayısı 5400'den 4500'e çekilebilir. Bu düzenlemeyle 900 günlük bir avantaj elde edilecek.

İŞKUR ile İşe Girenlere Ek 5600 TL Destek! Hem İşe Girin Hem de Ödeme Alın! İŞKUR ile İşe Girenlere Ek 5600 TL Destek! Hem İşe Girin Hem de Ödeme Alın!

EYT'liler de Yararlanabilecek Mi?

Düzenlemenin, 9000 gün prim ödeme süresini tamamlayamamış olan erkek esnafa erken emeklilik yolunu açabileceği belirtilmektedir. Buna göre, 7200 gün prim ödeyen Bağ-Kur sigortalısı erkek esnaf da EYT kapsamında hemen emekli olabilecektir.

3.5 Yıl Kuralı Son Bulacak Mı?

2008 yılından önce sigortalı olan kişilerin hangi kurumdan emekli olacaklarını belirleyen kural, son 3.5 yıldaki çalışma süresini baz almaktadır. Son 7 yılın yarısından bir fazla, yani 1261 gün çalışma yapılan kurum üzerinden emekli olunmaktadır.