Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 4a, 4b ve 4c ile BAĞ-KUR'lu olan doğum yapmış kadın çalışanlara ve sigortalı olmayan eşlerinin doğum yapması durumunda sigortalı erkeklere verilen emzirme ödeneği ile yeni anne ve babalara destek sağlıyor.

SGK, 2021 yılında toplamda 115 milyon 984.712 TL emzirme ödeneği sağlarken, 2022 Ocak ile Temmuz dönemlerinde ise 291.649 rapor karşılığında 91 milyon 747.507 TL emzirme ödeneği ödemesi gerçekleştirdi. Bu ödenek, SSK ve BAĞ-KUR kapsamındaki sigortalılara SGK tarafından verilmekte olup, kamu görevlilerine ise kendi kurumları tarafından ödenmektedir.

Emzirme ödeneği, doğum yapmış sigortalı kadınlara ve sigortalı olmayan eşlerinin doğum yapması halinde sigortalı erkeklere verilen bir destektir. Bu ödeneğe hizmet akdine tabi çalışan (4/a'lı) sigortalılar ile kendi adına ve hesabına çalışan (4/b'li) sigortalılar başvurabilir. Kamu görevlilerine ise kurumları tarafından ödeme yapılmaktadır.

Doğum yapan sigortalı kadınlara ve sigortalı olmayan eşlerinin doğum yapması halinde sigortalı erkeklere verilen emzirme ödeneği tutarı 316 liradır. SGK, 2020 ve 2021 yıllarında toplamda 108 milyon 652 bin 664 lira ve 115 milyon 984 bin 712 lira emzirme ödeneği sağlarken, 2022 yılında ise ocak ile temmuz arasında 291 bin 649 rapora karşılık 91 milyon 747 bin 507 lira emzirme ödeneği ödemesi gerçekleştirdi.

Emzirme ödeneği alabilmek için sigortalı kadının doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması veya sigortalı erkeğin sigortalı olmayan eşinin doğum yapması durumunda doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi yatırılmış olması gerekmektedir. Ayrıca, emzirme ödeneği alabilmek için sigortalının prim ve prime ilişkin herhangi bir borcu olmaması ve doğumun canlı olarak gerçekleşmiş olması gerekmektedir.

Emzirme ödeneği raporu sisteme işlenmiş olan sigortalılar otomatik olarak ödeme almaktadır. Ödemeler anlaşmalı bankalara veya sigortalının hesabına gönderilmektedir. Ödemeleri almak için başvuru yapılmasına gerek yoktur. Hak sahipleri, ödemelerini 5 yıl içinde çekebilme imkanına sahiptir.

Arabam Ne Kadar Eder Öğrenmek Çok Kolay! Arabam Ne Kadar Eder Öğrenmek Çok Kolay!

SGK tarafından sağlanan emzirme ödeneği, yeni anne ve babalara maddi destek sağlayarak bebeklerin büyüme ve gelişim döneminde ailelere kolaylık sağlamaktadır.