Yurt dışında eğitim almak, bireylerin akademik, kişisel ve profesyonel gelişimlerine katkıda bulunabilecek önemli bir adımdır. Bu açıdan bakıldığında, tercih edilecek ülkenin ve eğitim sisteminin kalitesi büyük önem taşımaktadır. Online İngilizce konuşma platformu Preply, 1000 öğrenci üzerinde yapmış olduğu yurtdışı burs anketi sonuçlarını paylaştı. Araştırmada; Türk öğrencilerin yurtdışı eğitim motivasyonlarını, tercih ettikleri ülkeleri ve burs programlarını, burs başvurusu yaparken önem verdikleri kriterleri ve ihtiyaç duydukları destek alanları incelendi. Yurtdışı eğitimi için tercih edilen ülkeler arasında %25 ile İngiltere ilk sırada yer almaktadır. Bunu %18 ile Amerika Birleşik Devletleri ve %12 ile Kanada takip ediyor. Öğrencilerin İngilizce eğitim veren ve köklü bir eğitim geleneğine sahip ülkelere olan ilginin yüksek olduğu görülmüştür. 

Memur ve Memur Emeklileri Temmuz'da Zam Bekliyor! Memur ve Memur Emeklileri Temmuz'da Zam Bekliyor!

Peki, eğitim için en gözde tercih neden İngiltere? 

İngiltere, dünyaca ünlü ve saygın üniversitelere ev sahipliği yapmaktadır. Oxford, Cambridge, Imperial College London gibi kurumlar, dünya çapında en iyi üniversiteler arasında yer alır. Bu üniversitelerde eğitim almak, öğrencilere akademik ve kariyer açısından büyük bir prestij kazandırır. Ülkenin prestijli eğitim kurumları, çeşitli akademik programlar, kültürel çeşitlilik ve iş olanakları, İngiltere'yi yurtdışı eğitim arayışındaki öğrenciler için çekici bir destinasyon haline getiren ana etkenlerdir. Bu avantajlar, öğrencilerin kariyer hedeflerine ulaşmalarına ve uluslararası arenada başarıyla rekabet etmelerine olanak sağlamaktadır. Bu sebeple ki her yıl binlerce yabancı öğrenci hayallerini gerçekleştirme ve geleceğe güvenle bakma yolunda önemli bir adım olarak İngiltere’deki eğitim kurumlarına başvurmaktadır. Ayrıca eğitim sonrası öğrencilere sağlanan bazı vize olanakları da bu eğitim kurumlarını cazip kılmaktadır.

Ayrıca araştırmada öne çıkan diğer bazı sonuçlar;

  • Yurtdışında eğitim almak isteyenlerin %37.76'sının en önemli motivasyonlarının kariyer fırsatlarını genişletmek olduğunu görülmüştür. Eğitim sonrası global işgücünde öne çıkmak önemli bir motivasyondur.

  • Öğrencilerin burs programları tercihlerinde ise %42.86 ile yüksek lisans programları en çok tercih edilen seçenek olarak belirlenmiştir. Yurt dışı eğitim almak isteyenlerin bilgi ve becerilerini geliştirerek alanlarında uzmanlaşmaya dair motivasyonunu göstermiştir.

  • Yurtdışı burs başvurusu için en çok kullanılan kaynak ise %30.77 ile üniversitelerin resmi web siteleri. Bunu %24.69 ile burs veren kurumların web siteleri ve %17.39 ile sosyal medya takip ediyor. Bu sonuçlar, burs başvurusunda bulunanların güncel ve doğru bilgilere ulaşmak için resmi kaynaklara ve güvenilir platformlara yöneldiğini göstermiştir.

En çok hangi burslar tercih ediliyor?

Kuşkusuz yurtdışında eğitim almak, birçok öğrencinin hayalidir ancak finansal engeller bazen bu hayalin gerçekleşmesini zorlaştırabilir. Neyse ki, birçok ülke ve kuruluş, uluslararası öğrencilere eğitimlerini sürdürebilmeleri için çeşitli burs ve maddi destek imkanları sunmaktadır. Ancak, burs seçenekleri geniş bir yelpazeye sahiptir ve her biri farklı kriterlere, avantajlara ve başvuru süreçlerine sahiptir. Bu bağlamda, Preply tarafından yapılan araştırmada ayrıca yurtdışı eğitimi için öğrencilerin hangi burslara başvurduğu ve bunlarla ilgili detaylara da yer verilmiştir. İşte en çok tercih edilen bazı burslar;

  • Jean Monnet Bursu: Jean Monnet Bursu, Avrupa Birliği'nin Türkiye'deki vatandaşlarına yönelik sunduğu prestijli bir eğitim programıdır. Lisansüstü öğrenim görmek isteyen Türk vatandaşları bu bursa başvurabilir.

  • Chevening Burs Programı: Chevening Burs Programı, Birleşik Krallık Hükümeti'nin küresel liderleri yetiştirmeyi amaçladığı bir yüksek lisans programıdır. Program, katılımcılara Birleşik Krallık'taki üniversitelerde bir yıllık yüksek lisans eğitimi fırsatı sunmaktadır. 

  • British Council GREAT Bursu: British Council GREAT Bursu, Birleşik Krallık'ta yüksek lisans yapmak isteyen uluslararası öğrencilere yönelik bir fırsattır. Burs kapsamında eğitim ücretlerinin bir kısmı karşılanır. Adayların Birleşik Krallık'taki partner üniversitelerin birine kabul almış olmaları gerekmektedir.

  • Milli Eğitim Bakanlığı YLSY Bursu: Milli Eğitim Bakanlığı YLSY Bursu, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sunulan bir yurt dışı lisansüstü eğitim bursudur. Yüksek lisans veya doktora düzeyinde eğitim almak isteyen Türk vatandaşları başvurabilir.

  • TEV (Türk Eğitim Vakfı) Yurtdışı Bursu: TEV (Türk Eğitim Vakfı) Yurtdışı Bursu, Türkiye'den başarılı ve maddi destek ihtiyacı olan öğrencilere yönelik bir yurtdışı eğitim burs programıdır.

Ayrıca araştırmayı hazırlayan Preply analistleri; “Yurtdışında eğitim almak isteyen öğrencilerin karşılaşabileceği en yaygın engellerden biri de dil bariyeridir. Yabancı dil becerisi, öğrencilere sadece derslerde başarılı olmak için değil, aynı zamanda sosyal etkileşimde bulunmak, kültürel deneyimleri tam olarak yaşamak ve uluslararası iş olanaklarından faydalanmak için de gereklidir. Bu doğrultuda yurtdışında eğitim almak isteyen kişilerin dil becerileri ve konuşma pratiklerini ilgili programlara katılmadan önce geliştirmesi ciddi önem arz etmektedir. Yabancı dil kursları, birebir online dersler ve online yabancı dil uygulamaları bu doğrultuda yararlanabilecek bazı önemli kaynaklardır.” yorumlarını da ekledi.

Editör: Berkay Keskin