Memur ve Memur Emeklileri Temmuz'da Zam Bekliyor! Memur ve Memur Emeklileri Temmuz'da Zam Bekliyor!

Cumhurbaşkanlığı seçimi ile 28 dönem milletvekili genel seçimleri bugün gerçekleştiriliyor ve vatandaşlar oy kullanırken hangi noktalara dikkat etmeleri gerektiğini araştırıyor. Gündemde en çok konuşulan konu seçimler olurken dikkat edilecek hususlar da arama motorlarında araştırıldı. Pek çok söylenti özellikle seçim öncesi dönemde sosyal medyada yer alıyor ve kullanılan oy pusulasının içe katlandığı zaman mührün diğer adaya bulaşacak olması sebebiyle pusulanın geçersiz sayılacağı da iddialar arasında yer alıyordu. Peki mühür bulaşırsa oy geçersiz mi sayılır, oy pusulası nasıl kullanılmalıdır?

Oy verme sürecine ilişkin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlık Binası’nda oy verme kabinleri kuruldu ve seçmenler oy vermeye başladı. Bugün kayıtlı oldukları sandıklarda oy verecek olan seçmenler adrese gönderilen seçmen bilgi kağıdında yazan sandık ve yerde oylarını kullanacak. Milletvekili genel seçimi ve Cumhurbaşkanı seçimi için iki ayrı oy pusulası kullanacak olan seçmen tüm oy pusulalarını tek zarfta teslim edecek.

Birleşik oy pusulalarında cumhurbaşkanı adayı tercih edecek olan seçmenler siyasi parti, cumhurbaşkanı adayı, bağımsız aday veya ittifak için ayrılan bölümden dışarı taşırmadan “Evet” veya “Tercih” mührünü basarak oylarını kullanmış olacak. Oy pusulası üzerine oyun geçerli sayılması için evet veya tercih mührü dışında herhangi bir yere imza atılmaması ve işaret konulmaması da gerekiyor. Pusulalar haricinde zarfa hiçbir şey konulmayacak ve yeni pusula isteyen seçime yeni pusula verilmeyecek.

Özellikle sosyal medyada ve bazı haber kaynaklarında seçmenlerin oy pusulası üzerine mührü bastıktan sonra pusulayı dışa doğru katlaması gerektiği belirtilmiş ve konu araştırılmıştı. Aksi takdirde pusulada kullanılan mürekkebin diğer adaya ulaşacağı ve oyun geçersiz sayılacağı iddiası iddia edilmişti. Konu hakkında yapılan araştırmalara göre evet veya tercih mührünün alanlarının ayrılmış olan çizgili bölgeye taşmış olmasının oy pusulalarını geçersiz saymayacağı belirtildi.

Editör: Ecehan Acar