İhya, sadece borç yapılandırma kanunları ile yapılmayabilir. Sigortalılık sürelerinin ihya edilmesi sayesinde milyonlarca kişi erken emekli olma fırsatı yakaladı. Özellikle geçmişte prim borcunu ödemeyen Bağ-Kur'lular, borçlanma hakkı sayesinde 2 yıl önce emekli olabilecekler. Ancak ihya işlemiyle ilgili pek çok soru da gündeme geliyor. EYT'liler ihya yapabilir mi? Prim borçları hangi tutar üzerinden ödenir? 2021 yılı öncesi sigortalılıkları durdurulan Bağ-Kur’lu EYT’liler ne yapabilir? Bu soruların yanıtını Hürriyet Gazetesi yazarı Noyan Doğan köşesinde verdi.

İŞKUR ile İşe Girenlere Ek 5600 TL Destek! Hem İşe Girin Hem de Ödeme Alın! İŞKUR ile İşe Girenlere Ek 5600 TL Destek! Hem İşe Girin Hem de Ödeme Alın!

İhya, önceden silinen ve dondurulan hizmet sürelerinin yeniden canlandırılması anlamına gelir. Bu sayede kişiler, emekli olmak için beklemek zorunda kalmadan dondurulan hizmet sürelerini canlandırarak emekli olabilirler. Geçmişte prim borcunu ödemeyen Bağ-Kur'lulara 2008, 2015, 2018, 2020 ve 2021 yıllarında çıkarılan borç yapılandırma kanunları kapsamında borçlarını yapılandırma hakkı tanındı. Ancak borçlarını ödemeyenlerin sigortalılık süreleri donduruldu. Aynı kanunlarla borcu olanlara ihya imkânı da tanındı.

Sigortalılık sürelerinin ihya edilmesi ile ilgili merak edilen konular arasında EYT'lilerin ihya yapabilip yapamayacakları da yer alıyor. Prim borçlarının hangi tutar üzerinden ödeneceği de önemli bir sorudur. 2021 yılı öncesi sigortalılıkları durdurulan Bağ-Kur'lular ise ne yapacakları konusunda bilgi sahibi olmak istiyorlar.

İhya işlemi ile birçok kişi erken emeklilik fırsatı yakalayabilir. Ancak ihya yapabilmenin belirli şartları vardır ve bu şartları sağlamayanlar ihya işlemi yapamazlar. Bu nedenle ihya yapmak isteyenlerin konuyla ilgili uzmanlardan yardım almaları tavsiye edilir.