Önemli bir bahar bayramı olan Hıdırellez, bahar mevsiminin gelişiyle beraber üretkenliğin ve yaşamın devamlılığını simgeler. Bunun yanı sıra Hıdırellez bayramının doğanın canlanmasını temsil ettiği de bilinmektedir. Her sene 5-6 Mayıs tarihlerinde Hıdırellez Bayramı kutlanır ve insanlar dileklerini diler. İlyas Peygamber ile Hz Hızır'ın buluştuğu bir gecede yeryüzündeki tüm bitkilerin ve canlıların tekrardan doğuşuna şahitlik edilir.

Orta Asya, Anadolu ve Türkistan'da kutlanan Hıdırellez doğanın yenilenmesini ve baharın gelişini temsil eden bir bahar bayramı olarak bilinmektedir. Her yeni yılda eğlence ve coşkuyla kutlanmakta olan Hıdırellez Bayramı Türk dünyasında da kutlanan mevsimlik bayramlar arasında yer almaktadır. Gül ağacı altına dilek dilemek ise Hıdırellez gelenekleri arasında en bilinenidir.

Hıdırellez gecesinde Hızır'ın insanların bulunduğu yerlere uğradığına inanılır ve Hızır'ın dokunduğu şeylerin bereket ve feyiz vereceği inancı ile çeşitli uygulamalar gerçekleşir. Ambarların, para keselerinin ve yiyecek kaplarının ağızları açık bırakılır ve insanlar dileklerini kağıtlara yazar. İstediklerinin küçük bir resmini bir kağıda çizip gül ağacına asanlar bir sene boyunca dileklerinin yerine gelmesini bekler ve sonunda bu dileklerin gerçekleştiğini görür. Kimi grup insanlar da Hıdırellez Bayramı'nda dilek diler ve ateş yakmayı ihmal etmez. Daha sonra yakılan ateşin üstünden atlanır.

Webtures'dan Yenilikçi Hamle: Dijital Strateji ve Yapay Zeka Danışmanlığı Alanında Büyük İşbirlikleri Webtures'dan Yenilikçi Hamle: Dijital Strateji ve Yapay Zeka Danışmanlığı Alanında Büyük İşbirlikleri

Baht açma törenleri de Hıdırellez'de oldukça yaygın şekilde uygulanan gelenekler arasında gösterilmektedir. İstanbul ve çevresinde baht açma denilirken Yörük ve Türkmenlerde mantıfar ve Denizli çevresinde ise Bahtiyar ismi verilmektedir.

Genel olarak Hıdırellez kutlamaları ağaçlık alanlarda, yeşillik olan yerlerde, su kenarlarında yatır ya da türbe yanında gerçekleşir. Bu gibi yerlere kimi zaman Hıdırlık ismi de verilmektedir. Baharın taze bitkilerini yeme adeti de bu bayramda gerçekleşir. 5-6 Mayıs tarihlerinde ot ya da çiçek toplayıp onları kaynatmanın da şifa getireceğine İnanılır.