TAYLAN MAHMUT ÇORTA SİYASET SAHNESİNDE! TAYLAN MAHMUT ÇORTA SİYASET SAHNESİNDE!

Genel olarak taze meyve olarak tüketilen ve hemen hemen Türkiye'nin bütün bölgelerinde yetiştirilen erik reçeli, marmelat, şurup, pekmez, komposto ve hoşaf yapımında kullanıldığı gibi kurutularak da saklanabilmektedir. Özellikle mürdüm eriğin yaz mevsiminde tüketilmesi tavsiye edilir ve sağlık deposu olarak kabul edilir. Kış aylarında ise eriğin tadına almak isteyenler için erik reçelinin yapılması önerilmektedir. Bir gün öncesinden şekere yatırarak başlanır ve kahvaltı sofralarına lezzet katarak sonlanır.

Erik reçeli yapımında kullanılan malzemeler ise 15 adet büyük mürdüm erik, yarım çay bardağı su, 2 su bardağından 2 parmak kadar fazla şeker ve limon suyudur. Artan ve evde yenilmeyen mürdüm erikleri değerlendirmek adına yapılabilecek bununla birlikte yalnızca artık olan erikler için değil reçel yapmak için de satın alarak mürdüm erik reçeli tarifi denenebilir. İlk olarak erikler istenilen şekilde dilimlenmelidir ve genel olarak elma dilimi şeklinde kesimi yapılması tercih edilmektedir. Şeker üzerine eklenerek ağzı kapatılır ve bir gün boyunca suyunun azalması için beklenir.

İkinci aşama olarak ise su hazırlanan eriklerin üzerine yarım çay bardağı ölçüsü ile eklenir ve ocağa alınarak yüksek ateşte kaynaması için beklenir. Kaynamaya başlayınca ise Ocak orta ateşe getirilir ve yaklaşık olarak 25 dakika kadar geçmesi beklenir. Bir süre sonra ise köpükler alınıp kaynaması için devam edilir. Olduğunu anlamak için de bazı yöntemler bulunmaktadır örneğin bir bardak soğuk su alınarak reçel içerisine damlatılır. Eğer damla dibe kadar topluca dipte dağılıyor ise bu reçelin olmuş olduğu anlamına gelecektir. 25 dakika sonunda yani reçelin olmasına kısa bir süre kala limon da eklenir. Sonrasında 5 dakika daha kaynatılır ve uzun süre boyunca da sıcak sıcak bir kavanoza doldurulması tavsiye edilmemektedir.