Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, emeklilik düzenlemelerinde yeni gelişmeler yaşanacağını açıkladı. Sigorta giriş yılı 2008-2010 arası olan vatandaşlara, 5 yıl erken emeklilik fırsatı sunulacak. Bu gelişme, milyonlarca kişi için büyük bir adım olacak. Ayrıca, yeni emeklilik reformu kapsamında, kadınların emekliliği de ele alınacak. İşte detaylar:

Yeni Emeklilik Reformu: Kadınların Emekliliği ve Bağkur Prim Eşitliği

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları sonrasında yeni emeklilik reformu sinyalleri verildi. Yeni reform kapsamında, Bağkur prim eşitliği sağlanacak. Bu durum, Bağ-Kurlu olan vatandaşların emeklilik haklarını genişletmeyi hedefliyor. Ayrıca, Bağ-Kurluların prim gün sayısı emeklilik şartı ile SGK'lılara eşitlenecek.

Kadınların Emeklilik Yaşı

Aile Koruma Kalkanı Programı kapsamında ev hanımlarının isteğe bağlı olarak emekli olmaları için devlet üçte birini karşılayacak. SGK'lı kadınlar için emeklilik yaşı şartı kaldırılarak, prim gün sayısı 7,200 olarak belirlendi. Bağ-Kurlu olan kadınlar ise 58 yaşında emekli olabilecekler. Ancak, kadınların anne olma ve çocuk sayısı gibi faktörlere göre emeklilik yaşı aşağı çekilebilecek.

Kısmi Emeklilik

Ziraat Bankası'ndan Nakit İhtiyaç Kredisi: 6 Günde Onay, 90 Gün Erteleme Ziraat Bankası'ndan Nakit İhtiyaç Kredisi: 6 Günde Onay, 90 Gün Erteleme

Küçük esnafın korunmasına yönelik çalışmalar yapılmakta. Bu kapsamda, berber, kuaför, marangoz, bakkal ve terzi mesleklerinde aranan şartlar belirleniyor. Bağ-Kurlular da bu durumdan yararlanabilecekler. Ayrıca, şirket sahiplerinin isteğe bağlı sigorta ödeyenler de bir tutulacak.

Kısmi emeklilik için gerekli olan prim gün sayısı ilk sigortalı olunan tarih ele alındığında işleme geçirilecek. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar 3,600 prim gün sayısına bakılırken, bu tarih sonrasında iş hayatına girenler ise 4,500 prim gününü doldurması gerekecek. Prim eşitlemesi de kısmi emekliliği kapsarsa, Bağ-Kur'lular 4,500 prim günüyle kısmi emekli olabilecekler.