Emekli maaşlarına kademeli zam planı yapıldı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bu planın temmuz ayında uygulamaya sokulacağını açıkladı. Bakan Bilgin, en düşük emekli aylığının 7 bin 500 TL olmasının ardından daha fazla prim ve günü olan emeklilerin maaşlarının aynı seviyede kalmasının tartışma yarattığını belirterek, maaşı 7 bin 500 TL'nin üzerinde olan emekliler için kademeli bir zam planladıklarını ifade etti.

Kademeli zam planı, 7 bin 500 liranın üzerinde maaş alan, 7 bin 500-10 bin, 10 bin-15 bin, 15 bin-20 bin ve 20 bin üzeri emeklileri kapsıyor. Bakan Bilgin, farklılaşmış yansıtma oranlarıyla emeklilerin durumunu dikkate alan bir değerlendirme yapacaklarını belirtti.

Dul Yetim Aylıklarına Yeni Güncelleme: Şubat Ayı Hisse Oranına Göre Hesaplama Tablosu Dul Yetim Aylıklarına Yeni Güncelleme: Şubat Ayı Hisse Oranına Göre Hesaplama Tablosu

Bakan Bilgin, düzenlemeyi kapsamlı bir şekilde hazırladıklarını ve yaklaşık 450 bin insanın prim gün sayısının çok az olduğunu, sosyal devlet anlayışıyla onlara da maaş bağlandığını söyledi. En düşük emekli aylığının 7 bin 500 lira yapılmasıyla bu kesimin de maaşlarının 7 bin 500 lira olduğunu belirten Bakan Bilgin, kademeli olarak farklılaşmış yansıtma oranlarıyla onların durumunu da dikkate alan bir değerlendirmenin temmuz ayında yapılacağını ifade etti.

Bakan Bilgin, ayrıca Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin de açıklamalarda bulundu. EYT kapsamında emeklilik yıl süresini ve sigorta prim gün sayısını dolduranların sayısının 2 milyon 200 bin kişi olduğunu belirten Bakan Bilgin, yaklaşık 1 milyon 800 bin kişinin müracaat ettiğini, bir milyona yakın kişinin de işlemlerinin gerçekleştirildiğini söyledi.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun normal zamanda yılda ortalama 350-400 bin kişinin emeklilik işlemlerini gerçekleştirdiğine dikkat çeken Bakan Bilgin, EYT kapsamında kısa sürede yaklaşık 1 milyon kişinin işlemlerinin yapıldığına ve bu nedenle yoğunluk oluştuğuna vurgu yaptı. Ayrıca, EYT kapsamında başvuru yapanların yüzde 7'sinin gerekli şartları taşımadığından emekli olamadığını da belirtti.