Kadem Ekşi pazar tezgahına geçti, ıspanak sattı Kadem Ekşi pazar tezgahına geçti, ıspanak sattı

Alım satım gibi işlemlerin yanı sıra işletmelerin faaliyetlerini kayıt altına alması gereken bir başka alan lojistiktir. Bir ürünün satışıyla beraber satışı gerçekleştiren firmanın, ürünün sevkiyatıyla ilgili olarak irsaliye kesmesi gerekir. İrsaliye kesimi, ürünün sevkiyatı satıcı firmanın kendine ait başka bir şubeye ya da müşteriye gerçekleştirilirken yapılır. Bu işlemin dijital ortamda yapılabilmesi için e-İrsaliye kullanılabilir.

İşletmelerin ticari faaliyetleri sırasında kendi şubelerine veya direkt olarak müşterilere ürün sevkiyatı yapması gerekebilir. e-İrsaliye kullanım alanı bu sevkiyat işlemlerinden oluşmaktadır. Sevkiyat bizzat firma tarafından gerçekleştirilebilir veya lojistik konusunda bir üçüncü taraftan hizmet alınabilir. İki durumda da irsaliye hazırlanması gerekir.

e-İrsaliye ne işe yarar?

Öncelikle e-İrsaliye, fiziksel olarak düzenlenen irsaliye belgesinin sunduklarını sağlar. Bunlar arasında işletmenin lojistik süreçlerinin sistematik bir şekilde kaydedilmesi önde gelen unsurlardandır. Ayrıca belgede ürün hakkında miktar, cins ve tutar bilgileri ile teslimat adresi gibi detaylar bulunur. Dolayısıyla irsaliye sevkiyat süreci için önemli bir belgedir.

Firmaların sevkiyat işlemleriyle ilgili olarak düzenlenmesi gereken bir belge olan irsaliye, elektronik ortamda e-İrsaliye olarak oluşturulabilir. Bu şekilde dijital olarak düzenlenen e-İrsaliye; irsaliye kesimi sürecinin daha pratik, hızlı ve verimli olmasına yarar. Elektronik irsaliye, işletmelere sunabileceği bu kolaylığın yanı sıra başka avantajlar da sağlayabilen bir belge türüdür.

e-İrsaliye kullanma avantajları nelerdir?

İlgili düzenlemelerle belirlendiği üzere sevkiyat işlemleriyle ilgili olarak e-İrsaliye kullanımı bazı firmalar için zorunludur. Buna ek olarak zorunluluk olmaması durumunda da firmalar tercihen elektronik irsaliyeye geçiş yapabilir. e-İrsaliye kullanımının çeşitli avantajları bulunmaktadır ve bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Dijital ortamda düzenlenen e-İrsaliye belgesi irsaliye kesim işleminin daha hızlı ve pratik bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar.
  • Belgenin elektronik ortamda saklanması ve gönderilmesi sayesinde bu süreçlere yönelik iş gücü ve kaynaklar konusunda tasarruf elde edilir.
  • Elde edilen iş gücü ve kaynak tasarrufu hem maliyetler hem de çevrenin korunması açısından fayda sunar.
  • e-İrsaliye karşı tarafa SMS üzerinden hızlı ve kolay bir biçimde ulaştırılabilir.