Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, küçük esnaflara yönelik önemli bir adım atarak, Bağ-Kur prim ödeme gün sayısını SGK'lılarla eşitleyerek 7 bin 200 güne indireceğini açıkladı. Bu düzenleme, yaklaşık 1 milyon kişiyi kapsayacak ve küçük esnafların prim ödeme süresini kısaltarak 5 yıl erken emekli olmalarını mümkün kılacak.

Ekonomist Muhammet Bayram, kamu işçileri ve asgari ücretli çalışanlarla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Bayram, 700 bin kamu işçisinin brüt taban ücretlerinin 15 bin TL olmasını talep etti ve Cumhurbaşkanı'nın bu konuda mağduriyet yaşatmayacaklarını ifade etti. Ayrıca, Cumhurbaşkanı'nın yapacağı sosyal refah payı artışının kamu işçilerine yüzde 40 seviyesinde olabileceği düşüncesini paylaştı.

13 milyon emekliye Ekim ayı sonuna kadar ek ödeme olacak! 13 milyon emekliye Ekim ayı sonuna kadar ek ödeme olacak!

Bayram, emekli aylıklarındaki maaş dengesizliğinin giderilmesi gerektiğini vurgulayarak, düşük prim ödeyenlerle aynı maaşı alanların önüne geçilmesi gerektiğini belirtti. Emeklilere yapılacak zamda, düşük maaş alanların daha yüksek bir zam oranı alacağını, yüksek maaş alanların ise daha az bir zam oranı alacağını öngördü.

Asgari ücret konusunda ise, Bayram, önümüzdeki 6 aylık enflasyonun yüzde 20'ler seviyesinde olacağını tahmin etti. Bu nedenle asgari ücretin en az 11 bin TL olması gerektiğini ifade etti. Geçmiş yıllardaki yüksek enflasyon oranlarının gelecek yıl tek hanelere düşmesiyle birlikte asgari ücretin daha yüksek bir artış göstermesinin gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı bu müjdelerin hayata geçirilmesiyle birlikte, küçük esnafların ve çalışanların emeklilik hakkını daha erken elde etmesi, kamu işçilerinin daha iyi ücretler alması ve asgari ücretlinin geçim sıkıntısı yaşamaması hedeflenmektedir. Bu adımlar, ekonomik olarak dezavantajlı grupların desteklenmesini ve sosyal refahın artırılmasını amaçlamaktadır.