Başkan Recep Tayyip Erdoğan 2023 Seçim Beyannamesi açıklamasında emeklilik reformu için müjdeleri duyurdu. Düzenlemeler arasında kadınların anne olma ve çocuk sayısına göre daha erken emekli olmalarına imkan sağlanması, ev hanımlarının sigorta primlerinin devlet tarafından üçte birinin ödenmesi gibi yenilikler bulunuyor. Bunun yanı sıra, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da Bağ-Kur’lu çalışanları ilgilendiren yeni bir düzenleme için çalışmalar başlattı.

Kamuoyunda “emeklilikte yaşa takılanlar” olarak bilinen EYT meselesi de Başkan Erdoğan’ın iradesiyle son buldu. Yaş şartının tamamen kaldırılmasıyla, 4.7 milyon kişiye emeklilik yolu açıldı. Prim günü ve sigortalılık süresi tamam olan 2.25 milyon kişinin 2023 yılı içinde emekli olması bekleniyor.

Borsada Dalgalı Seyir: Endekslerde Değişimler Borsada Dalgalı Seyir: Endekslerde Değişimler

Mart ayında 1.6 milyonu aşkın EYT’li emeklilik başvurusu yaptı. SGK çalışanları yoğun mesai yaparak “emekli maaşı hesaplama ve maaş bağlama” işlemlerini gerçekleştiriyor. Nisan ayı içerisinde maaşlarının bağlanması beklenen EYT’lilerin başvurularının Mayıs ayı sonuna kadar tamamlanması gerekiyor. Böylece, EYT’lilerin 1 Nisan’dan itibaren tüm hak edişleri, bayram ikramiyesi dahil olmak üzere hak kaybı olmadan ödenecek.

Bu reformların yanı sıra, Bağ-Kur’lu küçük esnafların prim günlerinin düşürülmesi için Başkan Erdoğan’ın talimatıyla çalışmalar başladı.

Başkan Erdoğan’ın açıkladığı emeklilik reformları, kadınların anne olma ve çocuk sayısına göre daha erken emekli olmalarına olanak sağlayarak, emeklilik sistemi için bir dönüm noktası oluşturuyor. EYT’lilerin de yaş şartı olmaksızın emekli olabilmesi, uzun yıllardır beklenen bir müjde olarak değerlendiriliyor.

Editör: Vural Pars