2023 yılında asgari ücret zammı için gündemdeki formüller ve beklentiler hakkında son dakika açıklamaları geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamlarının yüzde 43'e düştüğünü ve daha da düşeceğini belirterek, Temmuz ayında maaşlara zam yapılacağını duyurdu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu da Haziran ayı enflasyon verileri açıklanmadan önce toplanacak ve 6 aylık enflasyon rakamlarının ardından asgari ücret zam oranı belirlenecek.

Nisan ayı enflasyon rakamları sonrası 4 aylık rakamların netleşmesiyle birlikte asgari ücret için en az yapılacak zam oranı yüzde 15,21 olarak belirlendi. Buna göre, net asgari ücret 8.506 TL'den 9.799 TL'ye yükseldi. 6 aylık enflasyon rakamlarının yüzde 21,43-26,61 aralığında olması beklenirken, asgari ücrete yapılacak zam oranları için üç farklı formül öne çıktı. Birinci seçenek yüzde 25 zam formülü iken ikinci seçenek yüzde 30 ve üçüncü seçenek yüzde 35 zam öngörülüyor.

Ayrıca, çalışanların maaşlarına vergi ayarı yapılarak alım güçlerinin artırılması hedefleniyor. Yeni düzenleme ile ücretler üzerindeki vergiler yeniden belirlenerek çalışanların gelirlerini artırıcı uygulamalar hayata geçirilecek. TÜRK-İŞ ve TİSK'in görüşleri alınarak taslak çalışmalar yapılıyor.

Almanya Çifte Vatandaşlık Yasası: Türk Vatandaşlığına Yeniden Başvuru Süreci Başlıyor Almanya Çifte Vatandaşlık Yasası: Türk Vatandaşlığına Yeniden Başvuru Süreci Başlıyor

Asgari ücrete yüzde 25 zam yapılması durumunda net ücret 10.633 TL, brüt ücret ise 12.510 TL olacak. Yüzde 30 zam yapılması durumunda net ücret 11.058 TL, brüt ücret ise 13.010 TL olacak. Asgari ücret zammı, enflasyonun üzerinde belirlenerek, milli gelir artışlarının tabana yayılması hedefleniyor.

Editör: Vural Pars