2023 Temmuz ayına yaklaşırken, milyonlarca çalışanın gözü asgari ücret zam oranlarında. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ara bir artışla şekilleneceğini açıkladığı asgari ücret zam oranı henüz netleşmese de, Merkez Bankası verilerine göre, zam oranı şimdiden yüzde 21'in üzerine yükseldi. Peki, asgari ücret zammı ile ilgili senaryolar neler?

Enflasyon Rakamları, Asgari Ücret Temmuz Zammını Belirleyecek

Asgari ücret zam oranı, kamu çalışanları ve emekliler için gerçekleştirilen zam uygulamasına benzer bir şekilde Temmuz ayında ara bir artışla şekillenecek. Ancak, net zam oranı henüz belirlenmedi. 6 aylık enflasyon rakamları asgari ücret Temmuz zammı üzerinde de etkili olacak. Merkez Bankası'nın Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, ekonomistlerin tahmini yüzde 21 düzeyinde oluştu.

İki Farklı Rakam Öngörülüyor: 10 Bin ya da 11 Bin TL

Merkez Bankası’nın açıkladığı enflasyon tahminine göre yapılan hesapta 8.506 TL olan asgari ücretin yüzde 21,43’lük artış ile 10.328 TL olması öngörülüyor. Ancak asgari ücret üzerinde enflasyona ek olarak ilave bir refah payı beklentisi de var. Yüzde 30 seviyesine tamamlanması beklentisi hakim olan yeni asgari ücretin bu hesap ile 11.057 TL'ye yükselme ihtimali bulunuyor.

Asgari Ücret Zammı 7.1 Milyon Asgari Ücretliyi İlgilendiriyor

İŞKUR ile İşe Girenlere Ek 5600 TL Destek! Hem İşe Girin Hem de Ödeme Alın! İŞKUR ile İşe Girenlere Ek 5600 TL Destek! Hem İşe Girin Hem de Ödeme Alın!

Asgari ücret zammı dolaylı olarak tüm vatandaşları ilgilendiriyor. Türkiye'de 27 milyon civarında kayıtlı çalışan bulunuyor. Toplam sigortalarının yüzde 41'i, 7 milyon 131 bini asgari ücretle çalışıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın teklifi üzerine Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıp yeni asgari ücreti her zaman belirleyebiliyor. Haziran ayı enflasyon oranının ardından asgari ücretlilerle birlikte memur ve emeklilere yapılacak zam oranı da netleşecek.

Asgari Ücret Zammının Etkisi

Asgari ücret zammı, sadece asgari ücretli çalışanları değil, tüm vatandaşları ilgilendiriyor. Asgari ücret, işverenler tarafından bir referans noktası olarak kullanılmakta ve bu nedenle ülke genelindeki ücretlerin