Emeklilik hakkı kazanmayan vatandaşlar için kısmi emeklilik seçeneği birçok kişi tarafından merak edilen konulardan biri. Son zamanlarda gündeme gelen düzenlemelerle birlikte, kısmi emeklilik için bazı şartların değişeceği açıklandı. İşte, kısmi emeklilikle ilgili detaylar:

Çalışan Annelere 325 Euro Destek: SGK ve AB İşbirliği ile Hayata Geçen EDU-CARE II Projesi Başvuruları Başladı Çalışan Annelere 325 Euro Destek: SGK ve AB İşbirliği ile Hayata Geçen EDU-CARE II Projesi Başvuruları Başladı

Kısmi Emeklilikle İlgili Yeni Düzenlemeler EYT yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte milyonlarca vatandaş emeklilik hakkı kazandı. Emeklilik hakkı kazanmayan vatandaşlar için dört farklı yöntem konuşuluyor. İlk olarak Bağ-Kur'lu vatandaşlar için SSK modeli uygulanacak. Bu yöntemle birlikte prim ödemelerinde düzenleme yapılacak. Küçük işletmeler, esnaflar, tüccarlar için prim gün şartı düşecek. Bu vatandaşlar için 9 bin gün olan prim gününün 7 bin 200 gün olarak belirlenmesi bekleniyor.

Bir diğer yöntem de kısmi emeklilik. SSK'lı vatandaşlarda 8 Eylül 1999 senesi ve öncesinde sigortası başlayan vatandaşlar 3 bin 600 prim günü şartı aranıyor, bu tarih sonrasında sigortası başlayanların prim günü ise 4 bin 500 güne yükseliyor. Bağ-Kur'lu vatandaşlar için de tarih gözetilmeden 5 bin 400 prim günü şartı aranıyor.

Eğer prim günü indirimi yapılırsa, Bağ-Kur'lu vatandaşın kısmi emekli olması için prim günleri 4 bin 500 veya 3 bin 600 güne indirilecek. Ev hanımlarına da prim desteği sağlanacak. Bu kapsamda isteğe bağlı sigorta ödemesi yapan kadınların üçte bir tutarını devlet ödeyecek. Ev hanımlarının da prim günlerinin eşitlenmesi durumunda 5 bin 400 gün yerine 4 bin 500 veya 3 bin 600 prim günü şartı aranacak.

Aynı zamanda emekli olmak isteyen kadınlar için yıpranma payı da esnetilecek. Yıpranma payı çocuk sayısına göre belirlenecek. Çocuk sayısına göre emeklilik şartlarında yapılacak indirimlerle ilgili gelişmeler vatandaş tarafından heyecanla bekleniyor

Editör: Vural Pars