İstanbul'da Hayat Pahalılığı Hızla Artıyor: İnsanlar Gece Aç Yatağa Giriyor İstanbul'da Hayat Pahalılığı Hızla Artıyor: İnsanlar Gece Aç Yatağa Giriyor

Ocak ayı zammı öncesi emekliler, gelirlerini arttırmanın yollarını araştırıyor. Bu kapsamda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), milyonlarca emekliye 3 maaş alma fırsatı sunuyor. Bu haktan yararlanmak isteyenlerin yapması gereken ise, SGK'ya dilekçe ile başvuru yapmak.

SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı fark etmeksizin tüm sigorta sistemlerinden 3 maaş alma hakkı bulunuyor. Mevcut durumda emekli olan kadınlar, vefat eden eşlerinden dul aylığı yani ikinci bir maaş alma hakkı kazanıyorlar. Eğer vefat eden kişi Bağkur emeklisiyse, dul eşin SSK emeklisi olması durumunda yine dul aylığı veriliyor. Dul emekli kişi, eşinin maaşının yüzde 50’sini alabiliyor. Vefat eden eş Emekli Sandığı'na bağlıysa, maaşların yüzde 75’i yatırılıyor.

Vefat eden eşin Ekim 2008’den sonra sigortalı olması halinde, 5 yıldan beri sigortasının bulunması ve en az 900 gün prim ödemiş olması şartı aranıyor. Ekim 2008’den önce vefat eden bir kişinin 1800 gün prim ödemiş olması yeterli oluyor. Vefat eden eşin üzerinden maaş alan kadının kendi maaşı kesilmiyor.

Bazı durumlarda emekli kadınlar, üç farklı emekli maaşı alma hakkına sahiptir. Dul eş, kendi çalışmasından dolayı maaş alabilirken, vefat eden eşin üzerinden de maaş bağlatabiliyor. Emekli olmuş babanın vefatından sonra da yetim aylığı alınabiliyor. Böylelikle kadınların üç maaş alması mümkün oluyor.

Anne ve babanın vefat tarihlerine ve bağlı bulundukları sigorta türüne göre aylık bağlanıyor. Bu durumda, anne ve babanın sigortalılık statüsü farklıysa iki maaşın ikisi de tam olarak ödeniyor. İki kişi SSK'lıysa yüksek olanın tamamı düşük olanın yarısı ödenirken, iki kişi Bağkur'luysa yüksek olanın tamamı düşük olanın yarısı ödenir. İki kişi de memur ise tercih edilen aylık bağlanır.

Editör: Vural Pars