Son zamanlarda gündemde yer alan EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) yasası ve kademeli emeklilik talepleri, emeklilik şartlarında 1999 öncesi ve sonrası değişikliklere neden olmuştur. Bu makalemizde, 1999 öncesi ve sonrası emeklilik şartlarındaki değişiklikleri ve 2024 yılında EYT ile emekli olma formülünü ele alacağız. Ayrıca, kademeli emeklilik mücadelesi hakkında güncel bilgiler sunacağız. 1999 öncesi için EYT yasası ve 1999 sonrası için kademeli emeklilik talepleri gündemde yerini korurken, 2000-2008 arası ve sonrası için erken emeklilik formülü açıklandı.

1999 yılında yapılan yasal düzenlemeyle birlikte ülkemizde emeklilik şartları değişmiş ve yaş şartı da eklenmiştir. Bu değişiklikle birlikte emekli olmak isteyen çalışanların prim gün ve hizmet yılı şartlarına ek olarak ilk işe giriş tarihine göre belirlenen yaş şartını da karşılamaları gerekmektedir.

Bu yaş şartı nedeniyle emeklilik hakkını elde etmesine sayılı günler kalan milyonlarca kişi, EYT Derneği altında birleşerek yasal mücadeleye başlamıştır. Yürütülen mücadele sonucunda, 8 Eylül 1999 ve öncesi işe giriş tarihine sahip olan kişiler zafer kazanmış ve AK Parti tarafından yapılan yasal düzenlemeyle bu kişiler için yaş şartı resmen kaldırılmıştır.

2024 yılında EYT ile emekli olacak şanslı kişiler kimlerdir? Sosyal Güvenlik Uzmanı Ekrem Sarısu, kendisine yöneltilen soruya cevaben "1980 doğumluyum. 1 Şubat 1999 tarihinde SSK'ya giriş yaptım. 2018'e kadar SSK'ya prim ödedim. Son 4 yıldır şirket ortağı olduğum için Bağkur'lu olarak çalışıyorum. Toplamda 5690 gün SSK, 1430 gün de Bağkur prim ödemem bulunuyor. Emekli olabilmek için SSK'ya 3.5 yıl daha prim ödemem gerekiyor. Ne tavsiye edersiniz?" şeklindeki soruya yanıt vererek 2024 yılında EYT ile emekli olmanın formülünü açıkladı.

Almanya Çifte Vatandaşlık Yasası: Türk Vatandaşlığına Yeniden Başvuru Süreci Başlıyor Almanya Çifte Vatandaşlık Yasası: Türk Vatandaşlığına Yeniden Başvuru Süreci Başlıyor

Ekrem Sarısu, eğer Bağkur primlerini 171 gün eksik ödemiş olsaydı ve 1 Şubat 2024 tarihinde 25 yıllık sigortalılık süresini tamamlamış olsaydı, EYT kapsamında SSK'dan emekli olma fırsatını yakalayabileceğini belirtti. Ayrıca, son yedi yıl içinde fazla prim ödemesi varsa ve prim ödemeleri eşitse, en son tabi olduğu sigortalılık statüsünden emekli olabileceğini de ifade etti.

SSK'ya 1260 gün prim ödeyerek sigortalı bir işte çalışan kişilerin SSK şartlarına tabi olma hakkını elde edebileceğini ve EYT kapsamında emekli olabileceğini belirtti. Ayrıca, Bağkur'a prim ödemeye devam ederek prim süresini 9000 güne tamamlayan kişilerin Bağkur'dan emekli olma imkanı olduğunu da vurguladı. 2024 yılında emekli olmak isteyenlerin yapmaları gerekenleri net bir şekilde açıkladı.

Editör: Vural Pars