Yeni seçimler sonrası 2023 yılı asgari ücreti merakla beklenirken, resmi veriler sonucunda olası maaş rakamları açıklandı. Enflasyonun yüzde 50'nin üzerinde seyrettiği bir dönemde asgari ücretin belirlenmesi oldukça kritik bir konu olarak ön plana çıkıyor.

2023 yılı için toplam sigortalıların yüzde 41'i, yani 7 milyon 131 bin kişi asgari ücretle çalışacak. Bu yılın asgari ücreti brüt 10 bin 8 lira, net ise 8 bin 506 lira olarak belirlendi. Haziran ayında yapılacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında, yeni asgari ücret miktarı belirlenecek.

Yeni rakamlara göre, enflasyon oranları yeni asgari ücret miktarını belirleyecek. 6 aylık enflasyon artışının yüzde 20-30 arasında olması bekleniyor. Eğer enflasyon oranı yüzde 20 artarsa, net asgari ücret 10 bin 200 lira olacak. Yüzde 30 artış durumunda ise net asgari ücret 13 bin 10 lira, yüzde 40 artışta ise 14 bin 11 lira olacak.

Opel SUV Modelleri: Fiyat-Performans Dengesiyle Dikkat Çekiyor Opel SUV Modelleri: Fiyat-Performans Dengesiyle Dikkat Çekiyor

2023 yılı için belirlenecek asgari ücret miktarı oldukça kritik bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Yeni maaş rakamlarının, enflasyon oranlarına bağlı olarak belirleneceği açıklanırken, belirlenecek rakamların toplumun genel ekonomik durumunu da yansıtması bekleniyor.

2023 yılı için beklentiler arasında enflasyon oranının yüzde 20-30 arasında olması yer alıyor. Eğer enflasyon oranı yüzde 20 artarsa, net asgari ücret 10 bin 200 lira, yüzde 30 artarsa net asgari ücret 13 bin 10 lira, yüzde 40 artarsa net asgari ücret 14 bin 11 lira olacak. Bu hesaplamalar, Haziran ayında toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun aldığı kararlar doğrultusunda netleşecek.

Asgari ücret, çalışanların geçim koşullarını doğrudan etkileyen ve en çok konuşulan konulardan biri olmaya devam ediyor. Yüksek enflasyon oranları nedeniyle geçim zorluğu yaşayan vatandaşlar, yeni asgari ücret rakamını merakla bekliyor. Yukarıda vermiş olduğumuz bilgiler doğrultusunda, 2023 yılında net asgari ücretin en az 10 bin 200 lira olacağı tahmin ediliyor. Ancak, belirtilen rakamlar henüz kesinleşmemiş olup, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun kararları doğrultusunda netleşecektir.

Editör: Vural Pars