Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne (HRW) göre Etiyopya'nın Amhara bölgesinden silahlı kuvvetler komşu batı Tigray'da etnik Tigrayanların öldürülmesini, toplu gözaltılarını ve sınır dışı edilmelerini hızlandırdı.

Batı Tigray, federal hükümeti ve Amhara bölgesindeki müttefiklerini, eskiden Etiyopya'yı yöneten Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) ile karşı karşıya getiren, yıl boyunca süren çatışmada en kötü şiddet olaylarından bazılarına tanık oldu.

Amhara ve Tigray, şu anda Amhara güçleri ve Etiyopya ordusu tarafından kontrol edilen batı Tigray'ın verimli tarlalarında hak iddia ediyor.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Ofisi, çatışma başladığından bu yana, 10.000'den fazlası Kasım ayının son haftasında olmak üzere 1,2 milyon kişinin Batı Tigray'dan zorla çıkarıldığını söyledi.

Uluslararası Af Örgütü ve HRW, Kasım ve Aralık aylarında Batı Tigray'da 31 kişiyle telefonla görüştüklerini ve Amhara güvenlik güçleri ve milislerin suistimallerinde bir artış olduğunu anlattıklarını söyledi.

İşadamı Arkın Koçoğlu'ndan Ali Çakıcı'ya ziyaret İşadamı Arkın Koçoğlu'ndan Ali Çakıcı'ya ziyaret

“Yeni şiddet dalgasından kaçmaya çalışan Tigrayan sivilleri saldırıya uğradı ve öldürüldü. Gruplar Perşembe günü yaptıkları ortak açıklamada, gözaltındaki puanların işkence, açlık ve tıbbi bakımın reddedilmesi gibi yaşamı tehdit eden koşullarla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Amhara bölge polisi ve Fano olarak bilinen gönüllü sivil milislerin, Tigrayanları Adebai, Humera ve Rawyan kasabalarından kovduğunu söylediler. Altı tanık, Amhara güçlerinin Adebai'deki toplamalardan kaçan Tigrayanlara ateş ettiğini söyledi.

34 yaşındaki bir çiftçi, “İnsanlar kaçmaya çalıştığında… [Fano] onlara pala ve baltalarla saldırdı” dedi. “Cesetlerin yanından geçiyorduk ve hepimiz şoktaydık… Sakinleştikten sonra orada da daha fazla ceset olduğunu fark ettik. Nereye dönersen dön, beş, on ceset olurdu.”

Amhara bölge sözcüsü Gizachew Muluneh, iddiaları "temelsiz ve haksız" olarak nitelendirdi. Gizachew, Reuters haber ajansına, bölgesel güvenlik güçlerinin kendi bölgelerinde TPLF ile uyumlu güçler tarafından işlenen vahşetlerin kurbanları olduğunu söylediği Amhara sivillerini savunduklarını söyledi.

Halkımız TPLF işgali nedeniyle korkunç bir insani felaket yaşarken Amhara bölgesel hükümet güvenlik güçlerini suçlamak utanç verici” dedi. Etiyopya hükümet sözcüsü Legesse Tulu, herhangi bir vahşetin sorumlusunun Tigrayan güçleri olduğunu söyledi.

İnsan hakları grupları, çatışmadaki tüm tarafların ihlallerde bulunduğunu söylüyor. Kasım 2020'de savaşın başlamasından günler sonra, Tigrayanların yüzlerce Amhara sivilini ve ardından Tigrayanların misilleme olarak öldürüldüğü Mai Kadra katliamı da dahil olmak üzere batı Tigray'da toplu katliamlar bildirildi.