Birleşmiş Milletler kültür ajansı (UNESCO), Haiti'nin kölelikten kurtulmanın ulusal sembolü olan Joumou Çorbasını somut olmayan miras listesine ekleyerek çorbanın "sadece bir yemekten çok daha fazlası" olduğunu söyledi.

UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Komitesi Perşembe günü Joumou'yu İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası listesine koymaya karar verdi.

Giraumon çorbası olarak da bilinen yemek balkabağı, sebze, plantain, et, makarna ve baharatlardan yapılır.

UNESCO genel direktörü Audrey Azoulay yaptığı açıklamada, "Somut olmayan kültürel mirasın, toplulukları benzersiz bilgi birikimi ve gelenekleri etrafında birleştirme ve böylece sosyal uyumu güçlendirme kapasitesi vardır." Dedi.

Azoulay, "Bu, özellikle topluluklar afetler veya acil durumlardan etkilendiğinde geçerlidir: somut olmayan kültürel mirasın, toplumun dayanıklılığı ve toparlanmasında önemli bir rolü vardır." Dedi.

Başlangıçta yalnızca köle sahiplerine ayrılmış olan, yemeği hazırlayan ancak yemelerine asla izin verilmeyen Haitililer, 1804'te Fransa'dan bağımsızlıklarını kazandıklarında Joumou Çorbası'nın sahipliğini aldılar.

Onu özgürlüklerinin ve saygınlıklarının yeniden kazanılmasının bir sembolüne dönüştürdüler.

Azoulay, “Bir yemekten çok daha fazlası olan Joumou Çorbası, Haiti bağımsızlığının kahramanlarının ve kadın kahramanlarının, insan hakları için verdikleri mücadelenin ve zor kazanılmış özgürlüklerinin hikayesini anlatıyor” dedi.

Eski Haiti Başbakanı Claude Joseph, Twitter'da Joumou Soup'un UNESCO listesine eklenmesini memnuniyetle karşıladı ve bunun kendisini "çok gurur ve duygu ile doldurduğunu" söyledi.

Duyuru, küçük Karayip ulusunun bir dizi kriz yaşadığı bir zamanda geldi.

Dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Haiti, Temmuz ayında Başkan Jovenel Moise'nin öldürülmesinin ardından kötüleşen çete şiddetinde bir artışla mücadele ediyor.

Kasko Sigortasının Avantajları Kasko Sigortasının Avantajları

Son aylarda, güçlü silahlı çeteler akaryakıt terminallerini abluka altına alarak kıtlıklara ve gaz fiyatlarının artmasına neden olurken, fidye için adam kaçırma vakaları da hızla arttı.

Perşembe günü, Ekim ayında bir çete tarafından kaçırılan bir grup ABD'li ve Kanadalı misyoner serbest bırakıldı.

Ülke ayrıca Ağustos ayında meydana gelen ve 2.200'den fazla kişinin ölümüne, birçok kişinin yaralanmasına ve kritik altyapının tahrip olmasına neden olan 7,2 büyüklüğündeki bir depremden kurtulmak için mücadele ediyor.

Bu arada Salı günü, kuzey kıyı kenti Cap-Haitien'de bir yakıt tankerinin patlaması sonucu en az 75 kişi öldü ve düzinelerce kişi yaralandı. BM ajansı, Joumou Çorbası'nın UNESCO tarafından tanınmasının çok ihtiyaç duyulan olumlu bir adım olduğunu söyledi.