Birleşmiş Milletler'e göre, 420 milyonluk Arap dünyasındaki insanların üçte biri yeterli gıdaya sahip değil.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Perşembe günü yayınlanan bir raporda, 2019-2020 yılları arasında Arap dünyasında yetersiz beslenenlerin sayısının 4,8 milyon artarak 69 milyona yani nüfusun yaklaşık yüzde 16'sına yükseldiğini söyledi.

Raporda, durumun "uzun süreli krizler, sosyal huzursuzluklar ve çatışmalar, yoksulluk, eşitsizlik, iklim değişikliği, kıt doğal kaynaklar ve son COVID-19 pandemisi ile ilişkili ekonomik yansımalar gibi birden fazla şok ve strese maruz kalma tarafından tetiklendiği" belirtildi.

İndirimli ve 250 Bin TL Kredi Destekli Renault Megane Fiyatları Duyuruldu! İndirimli ve 250 Bin TL Kredi Destekli Renault Megane Fiyatları Duyuruldu!

FAO, “Yetersiz beslenme düzeylerindeki artış, çatışmadan etkilenen ve çatışma olmayan ülkelerde, tüm gelir seviyelerinde meydana geldi” dedi. "Ayrıca, 2020'de yaklaşık 141 milyon insan yeterli gıdaya erişemedi - 2019'dan bu yana 10 milyondan fazla kişi arttı."

COVID-19 pandemisinin bölgedeki yetersiz beslenen insan sayısının 2019'a kıyasla 4,8 milyon artmasıyla "başka bir büyük şok getirdiğini" söyledi.

'Öne çıkan neden'

Abdulhakim Elwaer, “Çatışmalar, çatışmadan etkilenen ülkelerde ve bölgelerde yaklaşık 53,4 milyon insanın açlıkla karşı karşıya kalmasıyla, bölgedeki açlığın önde gelen nedenlerinden biri olmaya devam ediyor, bu da çatışma olmayan ülkelere göre altı kat daha fazla” dedi. FAO'nun Yakın Doğu ve Kuzey Afrika genel müdür yardımcısı ve bölge temsilcisi.

Elwaer, "Açlığın birincil sürücüleri durumu daha da ileriye götürmeye devam edeceğinden, bu yıl durumda gözle görülür bir iyileşme olmayabilir," diye ekledi.

Rapora göre, çatışmalardan etkilenen Somali ve Yemen, geçen yıl Somalililerin yaklaşık yüzde 60'ının aç kaldığı ve Yemenlilerin yüzde 45'inden fazlasının yetersiz beslendiği, en kötü etkilenen ülkeler olmaya devam etti.

“Yemen, 2020'de en yüksek anemi prevalansına sahipti ve üreme çağındaki kadınların yüzde 61,5'ini etkiledi” dedi.

FAO, son 20 yılda Arap dünyasında açlığın yüzde 91,1 arttığını söyledi.

Özellikle zengin Arap ülkelerinde yetişkin obezitesinin de yükselişte olduğunu söyledi.

"Arap bölgesi için son yıl tahmini, yetişkin nüfusun yüzde 28,8'inin obez olduğunu gösteriyor, yani küresel ortalama yüzde 13,1'in iki katından fazla. Yüksek gelirli ülkeler bölgedeki en yüksek yetişkin obezite prevalansını sergilerken, düşük gelirli ülkeler en düşük seviyelere sahipti.”