Güçlü bir fırtına sistemi orta Amerika Birleşik Devletleri'nin bazı kısımlarını, mevsimsel olmayan sıcaklıklar arasında süpürürken, kasırga kuvvetli rüzgarlar ve olası kasırgalar üretirken en az beş kişi öldü.

Güneydoğu Minnesota'da yerel bir şerif, 65 yaşındaki bir adamın Çarşamba gecesi evinin önünde 40 metrelik bir ağacın üzerine patlaması sonucu öldüğünü söyledi.

Güneybatı Kansas'ta, fırtınaların yol açtığı kör edici toz, üç kişinin ölümüne neden olan iki ayrı kazaya yol açtı. Polis, Iowa'da Çarşamba akşamı eyaletin doğu kesiminde şiddetli rüzgarların bir yarı römorka çarptığını ve yana doğru yuvarlandığını ve sürücünün öldüğünü söyledi.

ABD Ulusal Hava Servisi, fırtınanın Perşembe günü Büyük Göller'in kuzeyini Kanada'ya kaydırdığını, şiddetli rüzgarlar, kar ve üst Büyük Göller bölgesinde tehlikeli koşulların devam ettiğini söyledi.

Hizmet raporlarını takip eden poweroutage.us'a göre Michigan, Wisconsin, Iowa ve Kansas'ta 400.000'den fazla ev ve işyeri elektriksiz kaldı.

Yıkıcı hava sistemi, orta ve kuzey ABD'nin bazı bölgelerinde Aralık ayı için eşi görülmemiş bir sıcaklıkta gelişti.

Bu, Çarşamba akşamı güneybatı Wisconsin'de 21 santigrat dereceye (70 Fahrenheit) yükselen sıcaklıkları içeriyordu. The Weather Company tarihçisi Chris Burt, sıcağı “sıcak bir Temmuz akşamı” ile karşılaştırdı.

Burt, bir Facebook gönderisinde, "Bu olayın (ısı ve kasırgalar) Yukarı Ortabatı için şimdiye kadar kaydedilen en (en fazla olmasa da) anormal hava olayı arasında olduğunu söyleyebilirim" dedi.

Ortabatı'daki vahşi hava, geçen hafta sonu Arkansas, Missouri, Tennessee, Illinois ve Kentucky gibi eyaletlerde yol açan yıkıcı kasırgaların hemen ardından geldi. Yalnızca Kentucky'de en az 75 kişi, diğer eyaletlerde ise 14 kişi öldü.

ABD Başkanı Joe Biden, Çarşamba günü Kentucky'yi gezerek, ölümcül fırtınaların ardından yerel yetkililere ve bölge sakinlerine yardım etmek için "ne gerekiyorsa" yapma sözü verdi.

Fırtına Tahmin Merkezi'ne yapılan ön raporlara göre Çarşamba günü, çoğunlukla doğu Nebraska ve Iowa'ya dağılmış 20'den fazla yeni hortum raporu vardı. Merkez, o gün ayrıca 2004'ten bu yana en fazla kasırga kuvvetli rüzgar esinti raporunun görüldüğünü söyledi.

Nebraska'daki ABD Ulusal Hava Servisi'nde meteorolog olan Brian Barjenbruch, "Bir kerede bu kadar zarar veren rüzgar fırtınasına sahip olmak yılın herhangi bir zamanında olağandışı olurdu" dedi. Ancak bunun Aralık ayında olması gerçekten anormal” dedi.

Kansas ve Iowa valileri olağanüstü hal ilan etti.

Kadem Ekşi pazar tezgahına geçti, ıspanak sattı Kadem Ekşi pazar tezgahına geçti, ıspanak sattı

Rüzgarlar ayrıca Kansas'ın bazı bölgelerinde görüşü sıfıra indiren ve en az dört dorsenin devrilmesine neden olan tozu savurdu.