Biden yönetimi, ulusal güvenliği ve Çin'in büyük ölçüde Müslüman Uygur azınlık nüfusuna uyguladığı baskıyı gerekçe göstererek birkaç Çinli şirket ve kuruma ticari yaptırımlar uyguladı.

ABD Ticaret Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada, Pekin'deki hükümeti Uygurlar üzerinde yüksek teknolojili gözetimi ilerletmekle suçlayarak bir dizi Çinli teknoloji şirketini kara listeye aldığını söyledi.

Borsada işlem gören şirketlerin ABD ile ticaret yapmasını veya ürün alışverişinde bulunmasını engelleyen hareket, aynı gün ABD Kongresi'nin Çin'in batı Sincan bölgesinden ihracatı hedefleyen yasayı kabul ettiği gün duyuruldu.

“Biyoteknoloji ve tıbbi inovasyonun bilimsel arayışı hayat kurtarabilir. Ne yazık ki [Çin Halk Cumhuriyeti], halkı üzerinde kontrol sağlamak ve etnik ve dini azınlık gruplarının üyelerini bastırmak için bu teknolojileri kullanmayı seçiyor” dedi.

Ticaret Bakanlığı ayrıca Çin'in Askeri Tıp Bilimleri Akademisi'ni ve 11 araştırma enstitüsünü ABD'nin ihracat kontrollerine tabi şirketler ve kurumlar listesine ekledi.

Hareket, geçen hafta Çinli yüz tanıma şirketi SenseTime'a getirilen ABD yatırım yasağını takip ediyor ve Pekin ile Washington arasındaki zaten zorlu olan ilişkileri daha da kötüleştirebilir.

Washington DC'deki Çin Büyükelçiliği, Reuters haber ajansının yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Kasko Sigortasının Avantajları Kasko Sigortasının Avantajları

Birleşmiş Milletler uzmanları ve insan hakları grupları, başta Uygurlar ve diğer Müslüman azınlıkların üyeleri olmak üzere bir milyondan fazla insanın son yıllarda Sincan'daki geniş bir kamp sisteminde hapsedildiğini tahmin ediyor. Çin, Sincan'daki suistimalleri reddediyor.

İnsan hakları grupları, yüzleri tanımak ve izlemek için DNA ve yapay zeka operasyonları ile izleme de dahil olmak üzere Uygurların benzeri görülmemiş gözetimini anlattı.

İngiltere merkezli bağımsız bir mahkeme, geçen hafta Çin hükümetinin Uygurlara ve diğer azınlıklara yönelik soykırım, insanlığa karşı suçlar ve işkence yaptığına hükmetti.

ABD, Çin'in Uygurlara yönelik muamelesini "soykırım" olarak nitelendirdi ve bu ayın başlarında Pekin'de yapılacak Kış Olimpiyatları'nın diplomatik boykotunu başlatma kararıyla Sincan'daki duruma atıfta bulundu.

Ticaret Departmanı, eski adı Huawei Marine olan HMN International'ı ekledi; Jiangsu Hengtong Deniz Kablo Sistemleri; Jiangsu Hengtong OptikElektrik; Şanghay Aoshi Kontrol Teknolojisi Co Ltd; ve Zhongtian Technology Submarine Cable Perşembe günü kara listesine alındı.

Üst düzey bir yetkili Reuters'e verdiği demeçte, duyurunun Biden yönetiminin Çin'in nüfuslarını denetlemek, bastırmak ve kontrol etmek için teknoloji kullanımını ele alma çabasının bir parçası olduğunu söyledi.

Bu arada Kongre, Biden yönetimine Çin'i Uygurlara yönelik muamelesinden dolayı cezalandırmak için daha fazla ekonomik araç sağlamayı amaçlayan yeni yasalar geliştirdi. Sincan'dan ithalatı yasaklayan bir yasa tasarısı 10 Aralık'ta Temsilciler Meclisi'nden geçti ve Perşembe günü oybirliğiyle yapılan oylamada Senato'da onaylandı.

Şimdi imzası için Başkan Joe Biden'e giden yasa tasarısı, tedarikçilerin ürünlerinin zorla çalıştırılmadığını kanıtlamadığı sürece Sincan'dan mal ithalatını yasaklıyor. Xinjiang, dünya çapında büyük bir güneş paneli ihracatçısıdır.

Tasarının Cumhuriyetçi baş sponsoru Senatör Marco Rubio, "Bu, şimdi bildiğimiz gibi - Çin Komünist Partisi tarafından tamamen onaylanmış, korkunç bir insan hakları durumudur" dedi. Ayrı bir gelişmede, Senato eylemi, Biden adayı Nicholas Burns'ün Çin büyükelçisi olması için beklenen onay oylamasının önünü açtı.