Bangladeş, Hindistan cumhurbaşkanı ile onur konuğu olarak bir askeri geçit törenine ev sahipliği yaparak kanlı bir bağımsızlık savaşında Pakistan'a karşı 50 yıllık zaferini kutladı. Perşembe günü başkent Dakka ve diğer şehirlerde büyük kalabalıklar Bangladeş'in savaş kahramanlarını andı.

Kasko Sigortasının Avantajları Kasko Sigortasının Avantajları

Savaşta uzuvlarını kaybeden gaziler, Dakka yakınlarındaki Pakistan yönetimine karşı kampanyayı simgeleyen beton bir anıt olan Ulusal Şehitler Anıtı'na çelenk bıraktı - binlerce ciddi gözlemci tarafından izlendi.

Ülke genelinde kadınlar, müzisyenlerin vatansever şarkılar seslendirdiği konserleri izlerken ulusal bayrağa uygun yeşil ve kırmızı sariler giydi.

16 Aralık 1971'de Pakistan askerleri ortak bir Hindistan-Bangladeş gücüne teslim oldular ve Bangladeş'i şu anki Başbakan Şeyh Hasina'nın babası olan bağımsızlık lideri Şeyh Mujibur Rahman'ın önderliğinde resmen yeni bir ulus haline getirdi.

Savaş 26 Mart'ta başladı ve dokuz ay boyunca devam etti - üç milyon kadar insanı öldürdü - Aralık ayında Hindistan'ın o zamanki Başbakanı İndira Gandhi'nin yardımıyla zafer ilan edilmeden önce.

Perşembe günkü kutlamalara, Müslüman çoğunluklu ülkeye iki günlük bir ziyarette bulunan Hindistan Cumhurbaşkanı Ram Nath Kovind katıldı.

Çarşamba günü geldikten sonra Kovind, Dakka'da Bangladeş Devlet Başkanı Abdul Hamid ile görüştü.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Arindam Bagchi, iki liderin bağlantı ve ticaret, COVID-19 ile mücadelede işbirliği ve kalkınma ortaklıkları dahil olmak üzere ilgi alanlarını tartıştığını söyledi.

Hasina ve Bangladeş Dışişleri Bakanı AK Abdul Momen de Kovind'i kabul etti.

“10 yıl içinde çok değişmiş ve farklı ülkeler göreceğiz. Hindistan Dışişleri Bakanı Harsh Vardhan Shringla, “İstihdam yaratmak için bu iklim değişikliği çağında yeşil teknolojilere, yenilenebilir kaynaklara, BT ve dijital platformlara, girişimlere bakıyoruz” dedi.

Bangladeş, bağımsızlığının altın yıldönümünü kutlamak için yıl boyunca kutlamalar düzenledi, ancak koronavirüs pandemisi nedeniyle bazı etkinlikler ertelendi.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, çatışmanın patlak vermesini kutlamak için Mart ayında onur konuğuydu - o sırada ülkesinin çok önemli yardım ve desteğinin tanınması.

Yıldönümü münasebetiyle Yeni Delhi'de çelenk bırakan Modi, Perşembe günü tweet attı "Hint Silahlı Kuvvetlerinin büyük cesaretini ve fedakarlığını hatırlıyorum."

Hep birlikte baskıcı güçlere karşı savaştık ve onları yendik” dedi.