Dacia Duster Fiyatlarda İndirim Yaptı Dacia Duster Fiyatlarda İndirim Yaptı

Sosyal yardımlar arasında vefat eden sigortalı bireyin eşi veya çocuğu olmanız durumunda dul yetim aylığından faydalanabiliyorsunuz. Şubat ayında ise hisse sistemine göre ne kadar ödeme alacağınız belirlendi. 2024 yılında emekli maaşlarına yapılan ek zamların ardından, dul ve yetim aylıkları da büyük bir iyileştirme aldı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılan son düzenlemelerle, SSK, Bağ-Kur ve tarım emeklilerini kapsayan ek maaş zammı sonrası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurduğu ek 5 puanlık zamla birlikte dul ve yetim aylıkları toplamda %49.25 oranında arttı. Bu yıl, Türkiye genelinde 13.5 milyon SSK ve Bağkur emeklisini etkileyen bu düzenleme, dosya bazında 10 bin TL maaş alan emeklileri de dikkate alarak dul ve yetim aylıklarını belirledi. Ölüm aylığı olarak da bilinen bu aylıklar, eş ve çocukların durumuna göre değişkenlik gösteriyor.

Zam Oranlarına Göre Dul ve Yetim Aylığı Hesaplama

2023 yılında 2574 TL olan Temmuz ek ödemeli aylık, %25 hisseli bir kişi için 2024 Ocak-Temmuz döneminde 3842 TL'ye yükseliyor. %50 hisseli bireyler için ise 5511.20 TL olan aylık 8225.47 TL'ye; %75 hissesi olanlar için 7541.49 TL olan aylık ise 11255.67 TL'ye çıkıyor.

Dul ve Yetim Aylıkları Ne Zaman Ödenecek?

SGK, dul veya yetim aylığı alanların 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren aylıklarında oluşan farkların 26 Ocak 2024 Cuma gününden itibaren Banka ve PTT şubeleri aracılığıyla ödenmeye başlayacağını duyurdu.

Dul ve Yetim Aylığını Kimler Alabilir?

Dul ve yetim aylığı, vefat eden bir kişinin geride bıraktığı eş ve çocuklara yönelik önemli bir sosyal destek mekanizmasıdır. Dul aylığı, medeni kanunlara uygun evlilik bağını taşıyan eşlere; yetim aylığı ise cinsiyet ayrımı yapmaksızın 18 yaşına kadar erkek çocuklara ve evlenmemiş kız çocuklarına yaş sınırı olmaksızın verilir. Bu düzenleme, sosyal güvenlik kapsamında vatandaşların daha güvenceli bir geleceğe adım atmalarını amaçlayarak, sosyal devlet ilkesinin bir göstergesi olarak ön plana çıkıyor.