Yerel polis, haftalarca süren müzakerelerin ardından Perşembe günü yaptığı açıklamada, Ekim ayında Haiti'de bir çete tarafından kaçırılan bir grup Kanadalı ve ABD'li misyonerin serbest bırakıldığını söyledi.

Haiti polis sözcüsü Gary Desrosiers, AFP haber ajansına verdiği demeçte, "Kalan 12 kişinin serbest bırakıldığını teyit ediyoruz" dedi. "Şu anda daha fazla ayrıntı veremiyoruz."

Webtures'dan Yenilikçi Hamle: Dijital Strateji ve Yapay Zeka Danışmanlığı Alanında Büyük İşbirlikleri Webtures'dan Yenilikçi Hamle: Dijital Strateji ve Yapay Zeka Danışmanlığı Alanında Büyük İşbirlikleri

Misyonerler ve aile üyeleri, 16 Amerikalı ve bir Kanadalı, 16 Ekim'de Haiti'nin başkenti Port-au-Prince'in doğusundaki bir bölgedeki bir yetimhaneden dönerken kaçırıldı.

ABD'nin Ohio eyaletinde bulunan bir kilise grubu olan Hristiyan Yardım Bakanlıkları tarafından düzenlenen bir gezide Karayipler ülkesine seyahat etmişlerdi ve bu, kalan kaçırılanların Perşembe günü serbest bırakıldığı haberlerini de doğruladı.

Grupta sekiz aylık bir bebek de dahil olmak üzere beş çocuk vardı. Yerel bir insan hakları örgütüne göre, Haitili şoförleri de kaçırıldı.

Haitili yetkililer, misyonerlerin 400 Mawozo olarak bilinen güçlü bir suç çetesi tarafından kaçırıldığını ve rehinelerden beşinin son haftalarda serbest bırakıldığını söyledi.

“Yanıtlanan dua için Tanrı'yı ​​yüceltiyoruz - kalan on iki rehine serbest!” Hıristiyan Yardım Bakanlıkları Perşembe günü web sitesinde yaptığı açıklamada.

Grup, daha sonra daha fazla bilgi sağlamayı umduğunu belirterek, "Sevdiğimiz 17 kişinin hepsinin artık güvende olduğu için Tanrı'ya şükretmek için bize katılın" dedi.

Michigan Cumhuriyetçisi Kongre Üyesi Bill Huizenga, rehinelerin serbest bırakılmasını memnuniyetle karşıladı ve "Michigan'daki ve ülke çapındaki aileler için harika bir gün" olarak nitelendirdi. Kalan kaçırılanlardan dördü Ortabatı eyaletindendi.

“Bugün umut ettiğimiz, dua ettiğimiz ve başarmak için çok çalıştığımız gün. Tüm rehinelerin güvenli bir şekilde serbest bırakılmasını sağlamak için gösterdikleri özen için rehine müzakere ekibinin üyelerine teşekkür etmek istiyorum” dedi.

House Haiti Caucus'un eş başkanı Kongre üyesi Andy Levin de rehinelerin serbest bırakılmasına yardımcı olmak için çalışan yetkililere teşekkür etti. Bu yıl Haiti'de yaklaşık 800 kişinin kaçırıldığını ve ABD'yi ülkede barış ve güvenliği yeniden tesis etmek için Haiti liderliğindeki çabaları desteklemeye çağırdığını da sözlerine ekledi.

Washington DC'den bildiren El Cezire'den Shihab Rattansi, kaçırılanların ne durumda veya nerede olduklarının belirsizliğini koruduğunu söyledi. Rattansi, "GMT saatiyle 10:00 civarında Port-au-Prince'in yaklaşık iki saat güneyindeki dağlık bir bölgede bulundular" dedi. "Yerliler tarafından dolaşırken bulundular ve ardından yetkililere haber verildi."

Kaçıranlar başlangıçta rehine başına 1 milyon dolar fidye talep etmişti.