EYT düzenlemesi sonrasında emeklilik hayali kuran milyonlarca kişi için umut ışığı doğdu. Ancak halen kapsam dışında kalanlar, gelecekte yapılacak yeni düzenlemeleri beklemektedir.

Yeni emeklilik sistemiyle ilgili detaylar ise merakla beklenmektedir. Özellikle SSK’lılar ile Bağ-Kur’lular arasındaki prim gün farkının ortadan kalkması, Bağ-Kur’lular için erken emeklilik fırsatının doğmasına olanak sağlayacaktır. Prim ve yaş şartlarında değişikliklerin olabileceği konuşulmaktadır. Kademeli emeklilik sistemi hakkındaki ayrıntılar da dikkatle takip edilmektedir. Bunun yanı sıra, Bağkur İHYA, staj ve çıraklık süreleri ile 5000 prim çemberi gibi konular da gündemdedir.

Yeni kabinenin belirlenmesinin ardından, bu konuda atılacak adım büyük bir merakla beklenmektedir. Düzenleme kapsamında, bu kişilere borçlanma imkanı sunulması söz konusu olabilir. Eğer beklenen düzenleme gerçekleşirse, çıraklık sigortası girişi olan kişiler, bu dönemleri borçlanarak uzun vadeli sigorta kollarında geçmiş süreler olarak saydırabilecekler ve işe başlangıç tarihlerini geriye çekebileceklerdir. Özellikle çıraklık yapmış olanların işe başlangıç tarihleri, bu düzenleme sayesinde yeniden değerlendirilebilecektir.

Ancak, bu düzenlemeye kimlerin yararlanacağı konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. Eğer düzenleme gerçekleşirse, çıraklık sürelerinin sigorta süresi olarak kabul edilmesi için borçlanma yapılması yeterli olacaktır. Örneğin, 9 Eylül 1999 tarihinden önce çıraklık yapmış ancak daha sonra çalışmaya başlamış olan kişiler, borçlanma yaparak çıraklık tarihini sigorta başlangıcı olarak kabul ettirebileceklerdir. Bu sayede, EYT yasası kapsamına girmeleri mümkün olabilecektir. Ancak geçmişte çıraklık yapmış olmanın yanı sıra, çıraklık sigortasının yapılmış ve kısa vadeli sigorta kollarına primin yatırılmış olması da önemli bir kriter olacaktır. Bu şartları sağlayan kişiler, yapılacak düzenlemeden yararlanabileceklerdir.

Düzenlemenin gerçekleşmesi halinde, çıraklık dönemlerinin sigorta süresi olarak kabul edilmesi, emeklilik hayali kuran birçok kişi için büyük bir fırsat olacaktır. Geçmişte çıraklık yapmış olan ve çıraklık sigortası girişi bulunan kişiler, borçlanma imkanıyla sigorta başlangıç tarihlerini geriye çekerek emeklilik şartlarını sağlayabileceklerdir.

Bu düzenlemeyle birlikte, EYT yasası kapsamına girebilmek için sadece çıraklık süresinin yanı sıra çıraklık sigortası yapılması ve primlerin düzenli olarak yatırılması gerekmektedir. Bu şartları sağlayan kişiler, gelecekteki düzenlemelerle birlikte emeklilik hakkından faydalanabileceklerdir.

Özellikle yeni kabinenin oluşmasıyla birlikte, bu konudaki gelişmeler ve düzenlemelerin ne şekilde şekilleneceği büyük bir merakla beklenmektedir. Emeklilik hedeflerini gerçekleştirmek için çaba sarf eden ve umutla yeni düzenlemeleri bekleyen vatandaşlar, gelecekteki adımları yakından takip etmektedir.

İŞKUR ile İşe Girenlere Ek 5600 TL Destek! Hem İşe Girin Hem de Ödeme Alın! İŞKUR ile İşe Girenlere Ek 5600 TL Destek! Hem İşe Girin Hem de Ödeme Alın!

Ancak, belirtilen konularla ilgili net bir açıklama veya tarih verisi henüz bulunmamaktadır. Düzenlemelerin nasıl olacağı ve ne zaman hayata geçeceği konusunda detaylı bilgilerin ilerleyen süreçte açıklanması beklenmektedir.