Vakıfbank'ın yeni kampanyası duyuruldu! 0.99 faizlerle ödeme! Vakıfbank'ın yeni kampanyası duyuruldu! 0.99 faizlerle ödeme!

Son genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından ekonomik sorunlar gündeme gelirken, hükümet harekete geçerek destek ödemelerinde yeni adımlar açıklamaya devam ediyor. Bu kapsamda, çalışan milyonlarca vatandaş için güzel haberler gelmektedir. Özellikle hem çalışmak hem de çocuğuyla ilgilenmek isteyen kadınlara uzaktan ve kısmi çalışma imkanları artırılacaktır.

Hükümet, iş kurma ve geliştirme süreçlerini kolaylaştırmayı, e-ticaret platformlarında yer almalarını teşvik etmeyi ve finansman kaynaklarına erişimi kolaylaştırmayı hedeflemektedir. Ayrıca, çalışanların emzirme parasından gece çalışma ödeneğine, doğum yardımından iş göremezlik ödeneğine kadar birçok alanda sunulan imkanlar güçlendirilecektir. Borçlanarak erken emeklilikten yararlanan annelere de kolaylık sağlanacaktır.

Üç çocuğu olanlar 6 yıl erken emekli olurken, ilk çocuk için 400 TL, ikinci çocuk için 500 TL, üçüncü ve diğer çocuklar için de 600 TL ödeme alacaklardır. Bu şekilde çalışan kadınların sosyal güvenlik haklarına ilişkin merak edilen sorulara yanıtlar şu şekildedir:

HANGİ ÖDEMELER YAPILACAK?

Gebeliğin başladığı tarihten itibaren doğumdan sonraki ilk 8 haftalık süre, çoğul gebeliklerde ise ilk 10 haftalık süre "gebelik, analık haliyle ilgili rahatsızlık, engellilik halleri" olarak kabul edilmektedir. Bu süre içinde analık sigortası kapsamında sigortalıya geçici iş göremezlik ödeneği ve emzirme ödeneği verilmektedir.

520 LİRA OLARAK BELİRLENDİ

Emzirme ödeneği (süt parası), doğum yapması halinde sigortalı kadına veya sigortalı olmayan eşinin doğum yapması halinde sigortalı erkeğe verilmektedir. Ayrıca, hizmet akdine tabi ya da kendi adına çalışan kadınlar ve erkeklerin sigortalı olmayan eşleri de bu ödemeden yararlanabilmektedir. 2023 yılı için emzirme ödeneği tutarı 520 TL olarak belirlenmiştir.

Emzirme ödeneği alabilmek için genel sağlık sigortası priminin ödenmiş olması gerekmektedir. Ayrıca, doğumun canlı gerçekleşmiş olması ve sigortalılığın sona ermesinden itibaren 300 gün içinde çocuğun doğması durumunda en az 120 gün prim ödenmiş olması şartı aranmaktadır.

BOŞANMA HALİNDE AYLIK EMZİRME ÖDENEGİ YENİDEN BAĞLANIR MI?

Evlenme ödeneği alan kız çocukları boşandıklarında, bu kişilere hak sahipliğinden doğan gelir ve aylık tekrar bağlanır. Ancak evlenme ödeneğini aldıktan sonraki iki yıl içinde boşanma durumu oluşursa, gelir ya da aylık bağlanmaz. İki yıllık sürenin sonunda ise tekrar aylığa hak kazanılmaktadır.

EVLENME ÖDENEĞİNDEN KİMLER YARARLANABİLİR?

Evlenme ödeneğinden (çeyiz parası) Ekim 2008'den sonra çalışmaya başlayanlar yararlanabilmektedir. Çeyiz parası, aylık olarak verilirken evlenen kız çocuklarına aylığın 2 yıllık tutarı kadar ödeme yapılmaktadır.

Hak sahibi kız çocuğunun dilekçeyle Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurması gerekmektedir. Evlenme tarihinin nüfus kütüğüne işlenmemiş olması halinde, evlenme cüzdanının bir örneği de başvuruya eklenmelidir.

Devletin sunduğu destek ödemeleri ve kolaylıklar, çalışanların sosyal güvence haklarının güçlendirilmesi ve ekonomik refahın artırılması açısından önemlidir.