İşsizlik maaşı için başvuran Amerikalıların sayısı geçen hafta biraz arttı, ancak yine de tarihsel olarak düşük ve sıkı bir ABD işgücü piyasası ile tutarlı.

ABD Çalışma Bakanlığı'na göre, işten çıkarmaların temsilcisi olan işsizlik başvuruları 11 Aralık'ta sona eren haftada 18.000 artarak 206.000'e yükseldi. Oynaklığın bir kısmını yumuşatan dört haftalık ortalama, 16.000 azalarak 204.000'in altına düşerek 1969 Kasım ortasından bu yana en düşük seviye oldu.

ABD ekonomisi geçen yılki koronavirüs pandemisi darbesinden toparlanmaya devam ederken, emek talebi on yıllardır en güçlüsü. İşsizlik oranı henüz pandemi öncesi seviyelere düşmemiş olsa da, işçiler sürüler halinde işgücünden ayrıldı. Bazıları erken emekli olmayı veya kendi işini açmayı tercih ederken, diğerleri COVID-19'a yakalanma korkusu veya çocuk bakımı eksikliği nedeniyle kenarda kalıyor.

Akut işçi sıkıntısı, işten çıkarmaları nadir hale getirdi. 4 Aralık'ta sona eren haftada işsizlik yardımı alan toplam Amerikalı sayısı 1.8 milyon oldu - önceki haftaya göre 154.000 daha az.

Bu yılın çoğu için, ABD Merkez Bankası, Amerikalıların işe geri dönmesine yardımcı olmak için kolay para politikalarını sürdürdü. Ancak iş ilanları tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakın seyrederken ve enflasyon yükselirken, Fed yükselen fiyatları kontrol altına almak için teşvikten geri çekilmesini hızlandırıyor.

Fed tarafından Çarşamba günü açıklanan projeksiyonlar, gelecek yıl üç faiz artırımı çağrısında bulunuyor.

İstanbul Turu İçin Gezilecek Yerler İstanbul Turu İçin Gezilecek Yerler

Haftalık iş başvuruları Ocak ayı başında 900.000'e ulaştığından bu yana 2021'in çoğunda düştü ve şu anda COVID-19 krizinin ABD ekonomisini hırpalaması öncesinde görülen haftada 220.000 seviyesinin altında.

Mart ve Nisan 2020, işverenlerin 22,4 milyon işi işten çıkardığını gördü. Bu, hükümetlerin evde kalma emirlerini uyguladığı ve işyerlerinin kapatıldığı pandemi pandemonisinin zirvesindeydi. ABD hükümeti daha sonra ekonomiye para pompaladı ve Eylül başında sona eren federal hükümet tarafından finanse edilen cömert işsizlik yardımlarını ve diğer pandemik yardımları dağıttı.

Tasarruflarla dolup taşan Amerikalılar, virüs kısıtlamaları geri alındıkça bastırılan talebi serbest bırakmaya başladı. Tedarik zinciri darboğazları ve kıt hammaddelerin yanı sıra işçi kıtlığı, işletmeler için maliyetleri artırdı ve bu da daha yüksek fiyatlar talep ederek en azından bir kısmını tüketicilere aktardı.

Kasım ayında üretici fiyatları rekor kırarken, tüketici fiyatları yaklaşık 40 yılın en büyük yıllık artışını yaşadı.

Ancak COVID-19, ülkenin ekonomik toparlanmasının önüne geçmeye devam ediyor. Kasım ayının sonlarında Şükran Günü hafta sonu ABD'de manşetlere çıkan Omicron, hisse senedi piyasalarını alt üst etti, seyahat kısıtlamalarını geri getirdi ve bir roller coaster endişesine neden oldu. Bazı üniversiteler dersleri tekrar çevrimiçi hale getirdi, seyahat siteleri insanların tatil seyahat planlarını iptal ettiğini belirtti ve bazı işletmeler çalışanlarından yeniden uzaktan çalışmaya başlamalarını istedi.